Loading...

Helloween - My God-Given Right

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-08-2015

Tracklist

01. Heroes
02. Battle's Won
03. My God Given Right
04. Stay Crazy
05. Lost in America
06. Russian Roulé
07. The Swing of a Fallen World
08. Like Everybody Else
09. Creatures In Heaven
10. If God Loves Rock 'n' Roll
11. Living on the Edge
12. Claws
13. You, Still of War
14. I Wish I Were There
15. Wicked Game
16. Free World

Damn, wat vond ik de Keeper Of The Seven Keys albums indertijd (tweede helft jaren '80) toch heerlijke albums. Het Duitse Helloween was zeker niet origineel in z'n klassieke heavy/speed metal stijl, maar wat luisterde die muziek toch heerlijk weg. Geholpen door de video van het nummer Halloween van het eerste deel (dat samenging met de opkomst van de (ook heavy) clipzenders in Nederland) had de band in de kringen van de min of meer mainstream metal-liefhebber toch al gauw z'n aandeel.

Hoe lastig is het dan als je bijna dertig jaar later je mening mag ventileren over album nummer 15. Zelf ben ik in die jaren behoorlijk veranderd, zo'n band ongetwijfeld ook, zowel qua geluid, technische mogelijkheden, inzichten of noem verder maar op. Bovendien heb ik Helloween in de loop der jaren ook zeker niet al te fanatiek gevolgd, dus My God-Given Right (29 mei, Nuclear Blast) is bijna te beschouwen als een hernieuwde kennismaking. Laat ik het zo dan ook maar beschouwen.

Opener Heroes overtuigt me zeker nog niet meteen, al vind ik het gitaarwerk wel lekker klinken. Maar met name het obligate getrommel en de wel erg nadrukkelijk om meezingen vragende zanglijntjes vind ik aan de flauwe kant. Gelukkig trekt Battle's Won daarna een stuk feller van leer, al blijf ik met name de vocalen een te happy power metal gehalte toedichten. Natuurlijk, het mag best catchy, maar zo gauw dat ten koste gaat van de power - en dat vind ik hier - vind ik dat best jammer. Indertijd heb ik wel eens de term 'happy metal' horen vallen om de muziek van Helloween te omschrijven, dat lijkt me hier de spijker op te kop: het is net iets te blij naar mijn idee.

Natuurlijk staan de muzikale vaardigheden van de band buiten kijf, daar staat de ervaring wel garant voor. Ik denk dat het dan ook vooral mijn eigen smaak is die er voor zorgt dat ik niet optimaal van dit album kan genieten. Dat de band daar zelf waarschijnlijk schijt aan heeft mag blijken uit het thema dat losjes gehanteerd wordt en vooral uit de titel blijkt: My God-Given Right. Vrij vertaald: we doen lekker toch wat we zelf willen. En dat mag natuurlijk; grappig genoeg vind ik het titelnummer eigenlijk een van de betere van het album. Daarnaast zijn nummers als If God Loves Rock 'n' Roll, You, Still of War en (de snelle bonus) Free World prima het aanhoren waard.

Helaas maken een aantal sterkere nummers nog geen goed album. Daar duurt My God-Given Right ook veel te lang voor met z'n 16 nummers en zo'n 75 minuten aan muziek. De smakelijke krenten uit het overvolle bord pap leveren een prima beeld op van Helloween anno 2015, die uiteindelijk een goede samenvatting lijkt te geven van de loopbaan van de band. De rest vind ik overbodige vulling, waardoor ik al (te) snel verzadigd ben.

Andi Deris - Zang

Michael Weikath - Gitaar

Sascha Gerstner - Gitaar

Markus Großkopf - Bas

Dani Loeble - Drums