Loading...

Asgrauw - Krater

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-03-2016

Tracklist

01. Krater
02. Sluimerende Dood
03. Branie
04. Natuurgeweld
05. Verdoemenis
06. Littekens Der Verwoesting
07. Deken Des Doods
08. Achterland
09. Tot Stof Vergaan
10. Ondergang

Veld vol zwarte staken, stollend gesteente. Bedekt door 't grijze laken, een wereld in as.

In juni 2014 besprak ik het laatste album Schijngestalten van de Nederlands(talig)e black metalband Asgrauw, afkomstig uit de vruchtbare grond in de omgeving van Nijmegen. Meer achtergrond over de band kun je daar lezen. Inmiddels is net het nieuwe album uit, Krater, dus laat ik dat ook maar eens onder de loep nemen.

Asgrauw steekt niet onder stoelen of banken geïnspireerd te zijn door de Noorse black metal uit de jaren '90. Het zijn namen als Darkthrone, Emperor en Ulver die Asgrauw op het zwartmetalen spoor gezet hebben. Het is juist de combinatie van agressie en sferische melodie die ook mij tot de verbeelding spreekt. Deze muziek kenmerkt zich door fikse blasts, een spervuur aan riffs, en een glinsterend laagje keyboards.

Met als topping natuurlijk de Nederlandstalige teksten. Asgrauw is daarin niet uniek binnen de Nederlandse scene, maar vind ik wel creatief en vindingrijk op dat vlak. Met nog als pluspunt dat Asgrauw over niet een maar twee prima schreeuwers beschikt. Ook een meerwaarde vind ik de gesproken stukken tekst, die natuurlijk het concept ondersteunen - te beginnen met de introductie van opener Krater. Want Krater is inderdaad ook nog eens een conceptalbum, en wel over de naderende apocalyptische vulkanische winter. Deze zal plaats gaan vinden na de mega-eruptie van de supervulkaan in Yellowstone Park. Hypothetisch dan toch.

Luister maar eens naar de overgang van Natuurgeweld in Verdoemenis hoe het concept sferisch wordt neergezet. Overigens vind ik het slepende Verdoemenis (let op dat einde!) een van de hoogtepunten van het album. Maar natuurlijk kan zo'n track niet uitblinken zonder omgeven te zijn door hel en verdoemenis prekende agressiviteit. Sluimerende Dood, Branie, Natuurgeweld en Deken Des Doods (fraaie opbouw) zijn dan ook ware brokken black metal erupties, om maar even in het concept te blijven.

Het album Krater blinkt opnieuw uit in de punky/do it yourself houding die de band zo uitstraalt. Niet alleen hebben de leden opnieuw het opnameproces en het mixen in eigen hand gehouden - alleen de mastering is uitbesteed - maar ook heeft de muziek die rauwheid die daar bij past. Verwacht hier dus geen verfijnde opnamekwaliteit of high-tech productie, de black metal van Asgrauw is puur en recht voor z'n raap.

Ward Theunissen "Kaos" - bas, zang

Dyon Croymans "Vaal" - gitaar, zang

Floris Velthuis "Batr" - drums, toetsen