Loading...

Violated - Only Death Awaits

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-01-2010

Tracklist

1) Out of Focus
2) Lack of Empathy
3) What You Give is What You Get
4) No Chance in Hell
5) Vengeance of Time
6) Human Illusion
7) Apokalupsis Eschaton
8) Only Death Awaits

Violated is eind 2004 ontstaan in Noorwegen. Zoals zoveel bands door een paar jonge enthousiaste muzikanten met een gezamenlijke muzikale voorkeur en een doel voor ogen. De muzikanten speelden al in wisselende samenstellingen in diverse bands, maar verenigden zich uiteindelijk in Violated. Het doel was in dit geval het samen spelen in een onvervalste thrash metal band. Na een paar eerste optredens werd eind 2005 de eerste demo opgenomen, in 2006 gevolgd door een tweede. Met name op die tweede demo kwam de stijl van de band pas goed bovendrijven: authentieke Bay Area Thrash. De enige bezettingswisseling tot nu toe vond plaats in 2007, toen er van drummer werd gewisseld. In 2009 is het dan tijd voor de debuut cd van Violated, getiteld Only Death Awaits.

Tja, het is dat ze het zelf al aangeven, deze cd staat inderdaad vol met de zo typerende Amerikaans thrash metal. Het is dat ik weet dat Violated uit Noorwegen komt, zonder die voorkennis zou ik zweren dat het een Amerikaanse band zou zijn. Na een kort intro gaat opener Out of Focus voortvarend van start. Een lekkere cd opener, stevig tempo, vlotte riffs en de gebruikelijke boze vocalen. Het volgende Lack of Empathy doet het qua tempo daarna wat rustiger aan, met een wel heel rustig refrein. Dit nummer past niet zo in het geheel naar mijn mening. What You Give is What You Get trekt dan gelukkig weer wat feller van leer, niet qua tempo, wel qua intensiteit. Wat inmiddels opvalt is dat in elk nummer de gitaar riffs erg aanwezig zijn. Dit lijkt mij dan ook het sterkste punt van de band.

De navolgende drie tracks bevestigen de in de eerste nummers opgedane ervaring. Lekkere in tempo variërende thrashnummers met sterke riffs, brute vocalen en prettig wegluisterend. Sommige passages doen mij terugvoeren in de tijd en denken aan bands als Exodus en Metallica in hun beginjaren. Alleen dan helaas voor Violated niet zo goed. Om het achttal nummers even vol te maken: Apokalupsis Eschaton is behalve een merkwaardige titel ook een vreemde eend in de bijt qua muziek, want een in mijn ogen overbodig akoestisch instrumentaaltje van ruim een minuut. Afsluiter en titeltrack Only Death Awaits is dan weer een lekkere felle afsluiter, waarin het tempo weer prettig opgeschroefd wordt.

Al met al kan ik vaststellen dat ik naar een prettig in het gehoor liggende cd heb geluisterd. Ik vind alleen de kwaliteit van het gebodene niet constant even hoog. De cd duurt met een half uur niets te lang, en kan op zich in die tijd ook wel boeien. Het is wel vrij specifieke muziek voor liefhebbers: wie niets heeft met jaren 80 Amerikaanse/Bay Area thrash hoeft hier niet naar te gaan luisteren. Dat het allemaal niet erg origineel is behoeft verder geen betoog, ik neem aan dat dat ook nooit de insteek is geweest van deze band. Maar dat wil niet zeggen dat aan het schrijven van songs nog wel wat meer aandacht mag worden besteed om het geheel wat frisser te maken en de kwaliteit over een hele cd wat op te schroeven.

?tumb=4585,350x350,violatedband