Loading...

Enthral - Spiteful Dirges

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-01-2010

Tracklist

1) Death to You All
2) Celebration of Agony
3) A Spiteful Dirge

De voorloper van Enthral is al opgericht in 1995 en bestaat vanaf 1996 onder deze naam. De twee Noren Kjetil Hektoen (drums en vocalen) en Gunnhild Bratset (snaren) vormen al vanaf het begin af aan de basis van de band. Het is in de loop van de jaren wel een komen en gaan geweest van medebandleden op gitaar, bas en toetsen, maar het duo blijft de basis van Enthral. De band heeft zich in muzikaal opzicht opgehouden in de regionen van de trage death metal en meer sferische black metal. In de jaren van 1996 tot en met 2003 werden de nodige demo's en in totaal drie volledige cd's opgenomen en uitgebracht, met wisselend succes. Na het uitbrengen van het derde album in 2003 werd het even stil rond de band, mede doordat drie vijfde van de band er mee ophield en het basisduo er weer alleen voorstond. Na alleen nog een demo te hebben opgenomen in 2006 werd in 2009 weer een platenlabel gestrikt. Met als eerste resultaat de mini cd Spiteful Dirges die later deze maand moet uitkomen. Deze mini cd dient als voorloper van een later dit jaar uitkomende volledige cd waar nu aan gewerkt wordt, de band wilde niet zo lang wachten met het uitbrengen van nieuw materiaal.

Goed, Spiteful Dirges dus, een drie-track cd die desondanks toch bijna twintig minuten duurt. De cd wordt volgespeeld met afwisselend langzame/sferische en up-tempo black metal. Opener Death to You All logenstraft eigenlijk meteen mijn introductie van deze cd, want het is een snelle black metal track. Geen langzame passages in deze eerste track. Snel, voornamelijk double bass drumwerk, typisch semi-onverstaanbaar gekrijs en lekker zieke gitaarriffs sieren dit nummer. Het klinkt allemaal wat kaal doordat er maar van een enkele gitarist gebruikt wordt gemaakt.

Het navolgende, ruim acht minuten durende Celebration of Agony begint ook weer in een stevig tempo, maar slaat na dit heftige intro om in een meeslepend sfeervol epos. De vocalen zijn in dit nummer een stuk meer gevarieerd, neigt meer naar grunt en bevat ook gesproken en gekreunde passages. Ook wordt er regelmatig omgeschakeld naar een pittig tempo, afwisseling alom dus. Het riffwerk is wederom sterk, maar het geluid had van mij opnieuw wel voller gemogen.

Afsluiter en semi-titelnummer A Spiteful Dirge tenslotte gaat los als een op hol geslagen kudde. Net als in het eerste nummer wordt ook hier het gaspedaal maar mondjesmaat losgelaten. Op de momenten dat dat wel gebeurt wordt de muziek opeens een stuk overzichtelijker en voor mij persoonlijk een stuk beter te volgen.

Ikzelf geef overduidelijk de voorkeur aan de langzamere passages in dit muziekgenre. Hoewel eerlijk gezegd moet worden dat de snelle stukken niet verzanden in de spreekwoordelijke black metal brij. Voor zover ik kan beoordelen wordt er dan ook prima gemusiceerd en weet Enthral prima waar ze mee bezig zijn. Alleen, zoals al gezegd zou ik graag een wat voller geluid horen om het geheel nog wat aantrekkelijker te maken. Een tweede gitaar of toetsen zouden de nummers van wat extra's kunnen voorzien, het is nu allemaal wat sober.

?tumb=4586,300x300,enthralpromo

Kjetil Hektoen: drums & vocals

Gunnhild Bratset: strings

Kai Åsvik: bass