Loading...

Howling Giant - Black Hole Space Wizard Part 1

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-08-2016

Tracklist

01. Mothership
02. Exodus: Earth
03. Dirtmouth
04. Clouds of Smoke

Howling Giant is een nieuwkomer in het internationale stoner-landschap. De band is afkomstig uit Nashville, Tennessee, USA; een plaats waar je normaal gesproken toch heel andere muzikale verwachtingen bij hebt. De band bracht in januari 2015 een eerste selftitled EP uit waarmee men zich op de kaart wilde zetten. Hoewel, die kaart is misschien niet helemaal de juiste aanduiding, Howling Giant lijkt het namelijk meer te willen zoeken in het buitenaardse. De tweede EP met de veelzeggende titel Black Hole Space Wizard Part 1 is namelijk een onderdeel van een afgemeten, ambitieus concept.

De fuzzende en groovende stoner van Howling Giant bevat dan ook meerdere dimensies. In de vier tracks die deze EP behelst is dan ook zeker meer variatie te horen dan ik op voorhand verwachtte. De grootste aantrekkingskracht zit 'm wat mij persoonlijk betreft in de eerste twee tracks van deze EP, Mothership en Exodus Earth. Daarin horen we opzwepende, groovende stoner die, ingedachte de thematiek, een enorm spacerock-gevoel bij mij naar boven brengt. Geholpen door zwierig orgelwerk en samples met een vervormd klinkende vertelstem (in Exodus: Earth zit een stukje War Of The Worlds), daarnaast ook nog die typische geknepen ijle zang, begeeft de luisteraar zich gevoelsmatig al gauw in hogere sferen. Dit zijn eigenlijk de twee nummers die nog het meest op elkaar lijken. Ik moet hierbij vooral denken aan de Eindhovense bands 7Zuma7 en Candybar Planet.

Dirtmouth is hierna inderdaad een echte smeerlap. Het tempo gaat omhoog, de sfeer wordt grimmiger. Hier horen we invloeden van sludge/hardcore, waardoor het nummer een veel rauwere uitstraling heeft dan de twee voorgaande. Echt enorm opzwepend, met vooral opvallend: veel rauwere zang. Daarna gaat het met Clouds Of Smoke weer een hele andere kant op. Deze begint echt heel ingetogen, als een ballad bijna. Natuurlijk blijkt dat een typisch geval van verkeerde been, maar dit nummer ontvouwt zich wel tot een heerlijk hoorspel. Dit nummer kent echt een hele mooie opbouw, exploderend tot een spetterende climax. Ondanks mijn enthousiasme over de eerste twee tracks stiekem toch wel mijn favorietje van de EP.

Aangezien deze EP is aangekondigd als deel I van wat nog meer komen gaat, ben ik inmiddels wel heel erg benieuwd geworden naar het vervolg. Een reis door de ruimte biedt natuurlijk enorm veel gelegenheid om er lustig op los te jammen en experimenteren, zowel qua thema als ook op muzikaal vlak. Waarbij ik hoop dat vooral de spacerock-achtige aanpak een prominente plaats krijgt toebedeeld. De tijd zal het leren, ik heb immers geen glazen bol om in de toekomst te kijken....

Tom Polzine – Guitar, Vocals

Roger Marks – Bass, Vocals

Zach Wheeler – Drums, Vocals

Drew Harakal – Organ