Loading...

Brutally Deceased - Satanic Corpse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-10-2016

Tracklist

1. The Art of Dying
2. The Disclosure (In the Circle of Thy Bowels)
3. Hostile Earth
4. Epoch of Self-Denial
5. Where No Gods Dare
6. Ruthless Cleansing
7. Withstanding the Funeral
8. At One with the Dead
9. In Torment We Shall Strive

HM-2 pedaal in de aanslag? Check. Meedogenloze downtuned riffs? Check. Paolo Girardi's groteske maar evengoed prachtig artwork? Check. Death fucking metal Zweedse stijl uit de Tsjechische Republiek? Check dubbelcheck! Brutally Deceased is terug met Satanic Corpse, hun derde release onder de Doomentia Records vlag. Gevormd in 2007 gaat de band sindsdien compromisloos door: twee jaar na Black Infernal Vortex hebben ze nog niets verloren van hun verpletterende power. Dat album ging er bij mij in als koek, ondanks het totale gebrek aan originaliteit.

Zodra de kettingzaag gitaren van het openingssalvo The Art of Dying uit de speakers rammen, laten de heren nog maar eens horen dat ze dit kunstje tot in de puntjes beheersen. De aardkloot is gewoon doorgegaan met draaien sinds de release van pak 'm beet Entombed's Left Hand Path, maar zoals zo veel retro-bands heeft Brutally Deceased daar kortweg gezegd schijt aan. Met behulp van smerige distortion, furieuze blastbeats, slopende vertragingen en een putgrunt die uit het diepste van de aarde lijkt te komen, doen deze muzikanten hun best om het op hun manier te doen. Maar raken daarmee nooit los van de grote voorbeelden.

Of het nou korte maar krachtige explosies zijn als The Disclosure (In the Circle of Thy Bowels) en Withstanding the Funeral, of meer bedachtzame, tragere slopers als Hostile Earth en At One With The Dead (let op die old school twin-gitaar harmonieën!): het klinkt allemaal alsof 1990 nog maar net geweest is. Natuurlijk bevat deze muziek gezonde porties melodie (denk daarbij bijvoorbeeld aan de spetterende gitaarsolo's) en groove, in dat opzicht zijn sommige tracks bijna death metal-oorwurmen. Want nummers schrijven kunnen deze gasten echt wel.

Brutally Deceased staat voor eerlijke en meedogenloze death metal van de oude Zweedse school: dertig minuten van Satanic Corpse wordt door de promotor omschreven als 'a hell of a ride'! Ik zeg: niks meer aan doen. Enjoy the ride!

Michal Štěpánek - vocals

Tomáš Halama - guitars

Marek Štembera - guitars

Miroslav Ubias - bass

Zdeněk Štefánek - drums.