Loading...

Cross Vault - Miles to Take

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-12-2016

Tracklist

01. A Hand Moving Mountains
02. Miles to Take

Cross Vault is een heavy gezelschap uit Duitsland. Weliswaar zijn ze pas actief sinds 2013, maar in de twee opeenvolgende jaren werden twee albums uitgebracht. Die volledig aan mij/ons voorbij zijn gegaan. Tijd om eens wat aandacht te besteden aan Cross Vault dus. Dat kan nu met een nieuwe EP: Miles To Take.

Weliswaar slechts twee nieuwe nummers, een goed kwartier aan muziek, maar dit geeft naar mijn idee wel een goede indruk van hetgeen we van dit Duitse gezelschap kunnen verwachten. En dat is: op klassieke leest geschoeide, melodieuze, melancholische doom metal. De muziek op zich vind ik heerlijk om naar te luisteren: sferische doom van de dromerige soort, waarbij je zo heerlijk kunt wegmijmeren. Melodieus, nergens te hard, ook niet echt zwaar, maar uitermate op de gemoedstoestand werkend. Daar hou ik dus van. Vooral het melodieuze gitaarwerk - de leads liggen wel erg op de voorgrond - nemen je op sleeptouw.

Daarbij moet ik in eerste instantie wel behoorlijk wennen aan de wat aparte zang, zonder dat ik er nou precies de vinger op kan leggen waarom. Soms een beetje (te) schreeuwerig, of misschien net iets te veel de aandacht opeisend. Zeker na zo'n zes minuten van A Hand Moving Mountains schrik ik bijna wanneer de zang invalt na een uitgerekte ingetogen passage. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. De vocale invulling lijkt niet te passen bij de overwegend aangenaam melancholische klanken.

Helaas kom ik na een paar luisterbeurten toch tot de conclusie dat de schreeuwerige, soms zelfs wel wat onvast klinkende zang, te veel van mijn luisterplezier verpest. Puur qua muziek kan ik Cross Vault prima smaken, maar de vocale invulling past beter bij pathetische gothic of zo, dan bij deze zeer sferische doom. Jammer.

M. - Guitars

N. - Vocals

B. - Drums

G. - Guitars

F. - Bass