Loading...

Theocracy - Ghost Ship

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-11-2016

Tracklist

01. Paper Tiger
02. Ghost Ship
03. The Wonder Of It All
04. Wishing Well
05. Around the World and Back
06. Stir the Embers
07. A Call To Arms
08. Currency In A Bankrupt World
09. Castaway
10. Easter

Europees klinkende power metal, maar dan uit de Verenigde Staten, dat is Theocracy in een notendop. De band is al actief sinds 2002, toen nog als eenmansproject van de multi-instrumentalist Matt Smith. Tegenwoordig is het wel een echte band, en 'beperkt' Smith zich tot het schrijven van de muziek en de teksten, en zingt hij, bespeelt de toetsen en zo af en toe eens een riedeltje gitaar. Theocracy bracht tot vorige maand een drietal albums en een handvol (Kerst-)singles uit; nu is er dan een nieuw album uit: Ghost Ship. Ik had overigens nog nooit van de band gehoord.

De kennismaking die Ghost Ship heet is wat mij betreft een behoorlijk aangename. Zoals gezegd speelt de band power metal, krachtig, episch, zeer modern klinkend, en die mij niet in de oren klinkt als die van een Amerikaanse band. Dat hoor je hooguit terug in de thematiek. Theocracy, de naam verklapt het natuurlijk al wel, bezingt het christendom en theologische onderwerpen in het algemeen, maar daarnaast ook maatschappijkritische zaken en de familiewaarden en het gezin als hoeksteen van de samenleving. Het spreekt voor de band dat ze zich daarin niet drammerig of belerend opstelt. Het is geen Stryper zogezegd.

En zoals gezegd: in de muziek hoor je het niet terug, want de power metal van Theocracy is daadwerkelijk metal met ballen. Uptempo, lekker vlot en stevig drumwerk, en gitaarwerk dat zowel sterke, ruige riffs, als flitsende leads en solo's laat horen. Slechts bij het duo Wishing Well en Around the World and Back kak ik even in, dit vind ik, zeker in het licht van wat ik in het trio daaraan voorafgaand hoorde, zeker niet de sterkste nummers. Deze klinken me dan juist wel in de oren als typisch Amerikaanse gospels zeg maar. Die meer rock-gerichte kant horen we ook terug in Currency In A Bankrupt World, en dat is wel even wennen.

Wanneer de band daarna Stir The Embers eruit rost, ben ik dat al snel weer vergeten. Of neem een nummer als Castaway, ook zo'n lekkere uptempo stamper. De zang die hier overigens bij hoort is een klassieke, cleane, krachtige metalstem, die ik persoonlijk zeer kan waarderen. Er wordt afgesloten met het epische bijna tien minuten durende Easter, waarin Theocracy nog eens alles op alles zet om het beste van zich te laten horen. Hier horen we wat meer dubbele, gelaagde zangpartijen en vlotte symfonische partijen, naast de pittig doordenderende power metal. Echt een fraaie afsluiter van een album, waarmee Theocracy mij in 1 keer overtuigt van z'n kunnen. Ik zou zeggen: pleased to meet you!

Jonathan Hinds - Guitars, Vocals

Matt Smith - Vocals, Guitars, Keyboards, Orchestration

Jared Oldham - Bass, Vocals

Val Allen Wood - Guitars

Shawn Benson - Drums