Loading...

Lamb of God - The Duke

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-11-2016

Tracklist

01. The Duke
02. Culling
03. Still Echoes (Live from Rock am Ring)
04. 512 (Live from Bonnaroo)
05. Engage The Fear Machine (Live from Bonnaroo)

Hoewel frontman Randy Blythe momenteel ook even druk is bij Eyehategod, speelt hij toch een belangrijke rol bij de totstandkoming van het tussendoortje The Duke van zijn hoofdband Lamb Of God. De band heeft deze release, in de vorm van een nieuwe EP op stapel staan. Het bevat twee nummers die te beschouwen zijn als 'restjes', die werden opgenomen samen met de nummers van het laatste album VII: Sturm Und Drang (van juli 2015), maar uiteindelijk niet op het album verschenen. Ook staan er een drietal live-nummers op, die in de studioversies op datzelfde album staan.

Titelnummer The Duke is een eerbetoon aan een Lamb Of God-fan die aan leukemie leed, en waar genoemde Blythe mee bevriend raakte. Deze fan, Wayne Ford, overleed helaas (in februari 2015) aan zijn vreselijk ziekte voordat de band het album VII: Sturm Und Drang kon uitbrengen. Met deze EP wordt de fan, The Duke, postuum in het zonnetje gezet, en vraagt de band aandacht voor de strijd tegen leukemie. Daarnaast wordt ook benadrukt hoe belangrijk beenmergdonors zijn voor het aangaan van deze uiterst zware en moeilijke strijd.

Qua muziek kan ik dus eigenlijk kort zijn: de twee 'nieuwe' nummers The Duke en Culling zijn opgenomen tijdens de opnamesessies van het vorig jaar verschenen studio-album VII: Sturm Und Drang, en sluiten daar logischerwijs naadloos bij aan. Dat betekent de bekende overrompelende, maar aanstekelijke, groovende moderne metal. Dat de heren muzikanten inmiddels het klappen van de zweep kennen is duidelijk, zowel in de studio als op het podium heeft de band een schat aan ervaring. Ondanks dat de twee tracks het album niet hebben gehaald, betekent dat geenszins dat het afval is. Lamb Of God is simpelweg goed genoeg om binnen de door henzelf bepaalde grenzen een constante kwaliteit te leveren.

Ook op het podium zorgt Lamb Of God eigenlijk altijd voor een goede sfeer. De drie live-tracks die hier te horen zijn (van twee verschillende festivals) zijn dus als het ware een feest der herkenning. Over de vocalen van Blythe zal wel altijd discussie blijven, maar ach, perfect hoeft het toch ook niet te zijn. Voor een tussendoortje is dit een leuk product; en de aandacht die gevraagd wordt voor het goede doel verdient het dan ook volledig.

Randy Blythe - vocals

Mark Morton - guitar

Will Adler - guitar

John Campbell - bass

Chris Adler - drums