Loading...

Endemise - Anathema

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-12-2016

Tracklist

01. Nocturne
02. Anathema
03. Blackening
04. Procreator
05. Fragments in Stone
06. Soma
07. Come Serene Dark
08. Fragments in Flame

Symfonische en melodieuze black metal uit Canada, dat is een zinsnede die ik ongetwijfeld nog maar zelden heb gebruikt, of zal gebruiken. Toch is dit precies waar het in het geval van Endemise om gaat. Deze band bestaat al sinds 2005, en is nu eind 2016 toe aan een derde full length: Anathema. En zoals zo vaak: ik had nog nooit van deze band gehoord. Het voorgaande album Far From The Light (2013) is zo'n beetje te beschouwen als de doorbraak voor de band, maar was nog niet tot mij doorgedrongen. Nu maar in de herkansing dus.

Endemise zet dus vol in op een aangenaam klinkende mix van black metal en symfonische elementen. Rauwe riffs en vocalen en double bass drumwerk en blastbeats worden kunstig vermengd met een breed uitwaaierend palet aan symfonische orkestraties, waarbij beide delen evenredig vertegenwoordigd zijn. Gevoelsmatig zal dat niet constant zo lijken, hier blijft immers sprake van een extreme metalband. Daarnaast laten ook de gitaren regelmatig horen het aspect melodie uitstekend te beheersen, zodat een fraaie samensmelting ontstaat.

Nummers als Procreator en Soma zijn slechts voorbeelden van hoe fraai ingetogen zulke extreme muziek kan klinken. En hoe schijnbaar zulke verschillende invalshoeken elkaar kunnen versterken. Toch laten opener Nocturne (met bijna filmisch intro) en vooral titelnummer Anathema er geen onduidelijkheid over bestaan dat we hier wel degelijk met een duistere band te maken hebben. Vooral de boosaardig krijsende vocalen en de donkere riffs ademen een pure black metal sfeer uit, die versterkt wordt door de orkestratie. Vooral de regelmatig dik aangezette toetsen geven een extra onheilspellend laagje aan de muziek. Hetgeen mij persoonlijk behoorlijk aanspreekt.

Het album is geproduceerd door gitarist Dale Sauve samen met Ken Sorceron (Abigail Williams). Het duo heeft gezorgd voor een geluid dat klinkt als de spreekwoordelijke klok: helder en eigentijds, waardoor de muziek, waarin toch best veel gebeurt, goed te volgen is. Daarnaast blijft de heaviness gewaarborgd, zodat we niet naar een veredeld pop-album zitten te luisteren.

Kortom veel positiviteit voor Endemise en hun derde album. Natuurlijk zijn er al bekende voorgangers als Dimmu Borgir en Cradle Of Filth, of neem ons 'eigen' Carach Angren, die deze symfonische vorm van black metal op de kaart hebben gezet. Wanneer je daarmee bekend bent zul je niet van verbazing stijl achterover slaan van wat hier te horen is. Maar ik vind Anathema een goed gelukt album, waarop deze stijl in optima forma uit de verf komt. Aanrader dus!

Franky Falsetto - Vocals

Dale Sauve - Guitar

Graham Murphy - Guitar

Alex Aksentyev - Bass

David Sauve - Drums