Loading...

Funeral Tears - Beyond The Horizon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-05-2017

Tracklist

01. Close My Eyes
02. Breathe
03. Dehiscing Emptiness
04. I Suffocate
05. Beyond The Horizon
06. Eternal Tranquility

Funeral Tears is natuurlijk een prachtige naam voor een (funeral) doom"band". Band even tussen aanhalingstekens, want deze bestaat maar uit 1 persoon: Nikolay Seredov. Deze Russische multi-instrumentalist en componist is daarnaast ook nog actief in Taiga (black metal) en Stakhanovite (thrash metal). Met Funeral Tears kan hij zich dus in z'n eentje helemaal uitleven op de meest sombere variant van de doom metal. Beyond The Horizon is zijn derde album, en mijn kennismaking met deze band.

Dat de muziek op deze plaat log, zwaar en traag is, en intens treurig klinkt zijn natuurlijk open deuren. Maar ja, je kunt er natuurlijk niet omheen dat het juist daar bij (funeral) doom om gaat, en dat het wat dat betreft een vrij afgebakend genre is. Funeral Tears laat dan eigenlijk ook niks bijzonders horen. Toch vind ik dit een vrij interessante plaat. Gevarieerde vocale inbreng, waaronder schreeuwen, grunts en gesproken woordpassages, naast rouwende gitaarmelodieën en emotioneel verpletterende doom houden het album interessant.

Uiteraard gaan de lange nummers gepaard met veel herhalingen (Breathe) maar gepast ingezet kan dat natuurlijk een sterk wapen zijn. Dat blijkt hier het geval, met dank aan de hierboven genoemde elementen. Met deprimerend als sleutelwoord is het de combinatie van de meest neerslachtige doomklanken met onderdrukte melodie die hier voor de aantrekkingskracht zorgt. Al luisterend naar bijvoorbeeld Dehiscing Emptiness en I Suffocate (passende titels ook) is het enige dat je nog voelt een onvoorstelbare leegte.

Wanneer de afsluiter van het album dan ook nog Eternal Tranquility (eeuwige rust) heet, kun je je in alle oprechtheid afvragen of er nog wel een vervolg kan komen. Beyond The Horizon moet wel een van de meest deprimerende platen zijn die ik ooit hoorde. Het is dan ook een prachtig album om helemaal in te verdwijnen, jezelf te verliezen en zwelgen in eenzaamheid en verdriet. Intense doom met passie!

Nikolay Seredov - all instruments and vocals