Loading...

Municipal Waste - Slime And Punishment

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-07-2017

Tracklist

01. Breathe Grease
02. Enjoy the Night
03. Dingy Situations
04. Shrednecks
05. Poison the Preacher
06. Bourbon Discipline
07. Parole Violators
08. Slime and Punishment
09. Amateur Sketch
10. Excessive Celebration
11. Low Tolerance
12. Under the Waste Command
13. Death Proof
14. Think Fast

Het laatste album van Municipal Waste, The Fatal Feast (Waste in Space) dateert al weer van vijf jaar geleden. In mijn bespreking van Iron Reagan's Crossover Ministry vroeg ik me eerder dit jaar dan ook al heel voorzichtig af of de opgang van die laatste band niet ten koste ging van de oorspronkelijke 'hoofdband' van de diverse deelnemende muzikanten. Municipal Waste komt nu met een gepast antwoord: Slime And Punishment.

In een tijdspanne van ruim 28 minuten over 14 tracks laat de op en top Amerikaanse band ondubbelzinnig horen weer helemaal terug te zijn van natuurlijk nooit echt weg geweest. De koppige, opgefokte old school thrash metal/crossover klinkt misschien nog wel agressiever dan voorheen, en laat er geen twijfel over bestaan dat Municipal Waste zich weer direct aan het front wenst te melden. Zanger Tony Foresta en bassist Philip Hall zijn dan ook gewoon weer van de partij; de band heeft tegenwoordig zelfs een extra gitarist in de gelederen.

Nu zal dat laatste vooral live te merken zijn, maar ook op Slime And Punishment lijkt het accent qua geluid wel wat richting het stevige gitaarwerk verschoven te zijn. Meer 'pure' 'metal' misschien? Hoe dan ook vaart de sfeer er op het album wel bij, want de korte snedige nummers knallen rete-agressief uit de speakertjes, en brengen goed tot uiting hoe boos de band in sommige nummers is.

Toch sluimeren ook steeds slimmere composities door in deze overrompelende muziek. Er wordt subtiel een tandje terug geschakeld om ook in een minder hoge versnelling te overtuigen, zoals bijvoorbeeld titelnummer Slime and Punishment laat horen. Ook is de flauwe onderbroekenlol grotendeels uit de teksten verdwenen, en heeft plaats gemaakt voor meer 'serieuze' onderwerpen. Evengoed zal dit de liefhebber geen moment storen, want Municipal Waste blijft constant opzwepend en doorbeukend in hun muziek, en opruiend in het vocale gedeelte.

Van een serieuze stijlbreuk kan dan ook geen sprake zijn. Bovendien: welke liefhebber van deze onvervalste eighties-crossover-worship zou dat ook maar willen? Municipal Waste weet wat de fans willen horen, en geeft ze dat ook. Dat ze daarbij stiekem wel een beetje volwassener aan het worden zijn sijpelt met mate door, in elk geval voorlopig niet opvallend genoeg om de fans van zich te vervreemden.

Ryan Waste - Guitars, Vocals

Tony Foresta - Vocals

Land Phil - Bass, Vocals

Dave Witte - Drums

Nick Poulos - Guitars