Loading...

Kafirun - Eschaton

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-08-2017

Tracklist

01. Lord of Blessed Murder
02. Eschaton
03. Omega Serpent
04. Divine Providence
05. Prophetic Death Trance
06. Ephemerality of the Flesh
07. Omnipresence

Kafirun stelde ik in 2014 voor naar aanleiding van hun debuut-EP Death Worship. Daarna verscheen nog een tweede EP Glorification of Holy Death (2015) en een compilatie van beide EP's (2016). Aanbeland in 2017 is het dan tijd voor het full length debuut: Eschaton.

De band is afkomstig uit Vancouver, Canada, en hanteert een vrij bijzondere insteek. De bandnaam is ontleend aan Al-Kafirun, het 109-de hoofdstuk van de Koran, dat 'de ongelovigen' betekent. De band brengt dan ook, naar eigen zeggen, anti-Islamitische black metal. Het is in elk geval pure, boosaardige black metal van de oude snit - overwegend snel, en zonder poespas - die we hier voorgeschoteld krijgen.

Ik heb sowieso het idee dat de diepe haat van de band die hier tentoongespreid wordt zich niet alleen tot een enkele religie, of zelfs maar een beperkt gedeelte van de wereldbevolking beperkt. Kafirun's black metal is de weerspiegeling van haat en duisternis in het algemeen, die huist in het hart van de mens. Eeuwige verheerlijking van de ooit verslindende duisternis en dood, ontbinding van de ziel en het leven. Geestelijke dood en re-creatie van het zelfbeeld Gods is voorbij.

Positief vind ik de verbeterde productie ten opzichte van het verleden, en de variatie in de meer sfeervolle, tragere passages. Op die momenten klinkt Kafirun juist op z'n donkerst en meest morbide. Juist die afwisseling met de tragere stukken zorgt er voor dat de agressie het best tot uiting komt in de ziedende passages. Het zijn de langere en daarmee ook meer sfeervolle composities als Divine Providence en Ephemerality of the Flesh die mij persoonlijk het meest boeien. Terwijl juist in de ziedende blast-stukken de muziek van Kafirun de middenmoot bij vlagen maar nauwelijks ontstijgt.

Onder de streep blijft er dan nog altijd een zeer onderhoudend album over; als geheel heeft Eschaton genoeg te bieden om zowel klassieke als hedendaagse black metalfans te kunnen boeien naar mijn mening. Naast de twee genoemde tracks hierboven zijn ook titelnummer Eschaton en afsluiter Ominpresence nog twee luistertips.

Hanephi - Guitar

Luzifaust - Vocals

Hypnocrotizer - Bass

Mesmorphion - Drums