Loading...

Auroch - From Forgotten Worlds

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-10-2017

Tracklist

01. From Forgotten Worlds
02. Fleshless Ascension (Paths of Dawn)
03. Slaves To A Flame Undying
04. Dregs Of Sanity
05. Talisman For Total Temporal Collapse
06. Terra Akeldama
07. Bloodborne Conspiracy
08. Tundra Moon

Soms krijg je een promo voorgeschoteld waarvan je denkt: die ken ik toch al? Dat blijkt ook het geval met From Forgotten Worlds van het Canadese Auroch. Dit was in 2012 hun debuutalbum, en als zodanig vijf jaar geleden dan ook besproken door collega Gerben. In maart 2016 kreeg het album al een oppoetsbeurt om op vinyl en digitaal opnieuw te worden uitgebracht door 20 Buck Spin.

Nu is er nog een nieuwe release, deze keer - naast opnieuw digitaal - op cassette. De cover is dezelfde als die van 2016, die dus afwijkt van de oorspronkelijke. Ik heb zelf het meest recente album Mute Books van Auroch uit 2016 besproken, en nu ook From Forgotten Worlds nog maar eens beluisterd. Ik deel dan ook niet helemaal de conclusie van mijn collega van vijf jaar geleden. Qua muzikale insteek is er absoluut geen speld tussen te krijgen, maar ik word persoonlijk wel gegrepen door de duistere sfeer van de zwartgeblakerde death metal op dit album. Met die laatste constatering als extra aantekening wil ik het verder graag laten bij wat we vijf jaar geleden over het album schreven:

Voortgekomen uit de Vancouver (Canada) underground metal scene en ontstaan in 2008, zal 'Lovecraftian death metal' trio Auroch binnenkort hun debuutalbum From Forgotten Worlds uitbrengen. Thrash metal is waar het mee begon in 2008, hi-tech thrash als ik de informatie mag geloven. Nou, van thrash is tegenwoordig niet echt veel meer te horen, van technische death metal des te meer. Oorspronkelijk zou het album al eind augustus uitkomen (in eigen beheer), maar een deal met het Poolse Hellthrasher deed de officiele releasedatum verschuiven naar 26 oktober.

Sommige gitaarriffs doen me nog wel denken aan thrash metal en soms meen ik ons eigen Tom van Dijk (Dead Head) te horen in de zang. Maar het eerste dat in me opkwam toen ik deze release hoorde was Korsakov, de heerlijke vaderlandse deathrash band die ons begin jaren '90 trakteerde op een aantal heerlijke demo's waarvan ikzelf Hangover Heroes de vetste vond. Creepmime is de volgende band die in me opkwam. Toeval? Drie Nederlandse bands waarmee ik dit kwartet als eerste vergelijk? Ik denk het wel. Eigenlijk heeft Auroch in directe zin niets met de voorgenoemde bands te maken, maar sommige stukjes doen me er wel aan denken. Zal het old school gevoel wel zijn.

From Forgotten Worlds gaat een album worden dat voor mij enkel geluisterd wordt wanneer mijn mediaplayer op random staat; niet omdat dit vervelend is om naar te luisteren, in tegendeel. De goed gecomponeerde tracks liggen lekker in het gehoor. De riffs zijn boeiend, de drums zijn lekker rossend, de vocalen zijn afwisselend van grunts naar screams. Nee, niets aan dit album is vervelend, maar toch heeft het voor mij niet die ene klik die je krijgt wanneer je bijvoorbeeld de laatste van Cattle Decapitation opzet. De impact is minder, de muziek dendert niet zo effectief binnen. Desalniettemin wordt er door Auroch goed gemusiceerd, en kunnen de moderne death metal liefhebbers hun slag slaan.

Paul Ouzounov - Guitars, Vocals

Sebastian Montesi - Guitars, Bass, Vocals

Zack Chandler - Drums