Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

King Goat - Conduit

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2018

Tracklist

01. Flight Of The Deviants
02. Feral King
03. Conduit
04. Revenants
05. Sanguine Path
06. Final Decline (bonus)
07. Cult Obscene (bonus)
08. Melian's Trance (bonus)

King Goat is een Engelse band die bestaat sinds 2012. In de eerste jaren verschenen twee EP's die de band nog niet echt naamsbekendheid bezorgden. Dat gebeurde op bescheiden schaal wel met het debuutalbum Conduit, dat de band in 2016 in eigen beheer uitbracht. Maar dat kan natuurlijk nog altijd beter. King Goat is inmiddels opgepikt door het Italiaanse Aural Music, dat afgelopen december dat debuut van een uitgebreidere release voorzag. Met de drie tracks van de tweede EP King Goat (2013) als bonus toegevoegd krijgen we hier een waar epos met een speelduur van ruim over het uur voorgeschoteld.

En dan kom ik na beluistering tot de ontdekking dat ik het jammer vind dat ik deze band en z'n muziek niet direct heb opgepikt. De behoorlijk eigenzinnige vorm van doom metal die King Goat me voor houdt smaakt me namelijk uitstekend. Grappig genoeg wordt deze muziek me aangeboden onder de noemer progressieve doom, hetgeen me als een paradox in de oren klinkt. Als er namelijk een genre juist niet progressief is, dan lijkt me dat wel doom metal.

Wat King Goat boven het maaiveld doet uitsteken is dat ze de klassieke doom opsieren met geheel eigen inzichten. In de basis horen we authentieke doom metal a la Candlemass (Feral King!) op hun bekendste albums Nightfall en Ancient Dreams. Zelfs de cleane vocale voordracht van voorganger Anthony Trimming vertoont bij vlagen gelijkenissen met die van die andere man met de pij.

Maar net zo gemakkelijk wordt er heftig op los geschreeuwd en wordt de muziek grimmiger, waardoor raakvlakken met sludge ontstaan. Want dat is het dat King Goat hier doet: de klassieke doomstijl aanvullen met andere elementen. Het gebeurt dan ook nooit dat een nummer in een en het zelfde tempo door dendert, altijd komen er tempowisselingen en min of meer onverwachte wendingen voorbij (Revenants). Soms in de vorm van beukende of hakkende passages, maar evengoed in ingetogen sfeerstukken.

De drie bonustracks laten horen dat King Goat in een paar jaar tijd al een aardige ontwikkeling heeft doorgemaakt, want op die EP klonk de band nog een stuk primitiever en minder 'eigen'. Ik neem aan dat Aural Music de band heeft getekend met de bedoeling om nieuw materiaal uit te brengen, dus ik ben erg benieuwd hoe deze ontwikkeling zicht voortzet. Ik kijk er naar uit! Luistertips: titelnummer Conduit en Feral King.

Anthony Trimming - Zang

Joe Parson - Gitaar

Petros Sklias - Gitaar

Reza G. - Bas

Jon Wingrove - Drums