Loading...

Izegrim - Beheaded by Trust

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-04-2018

Tracklist

01. Beheaded by Trust
02. Stain in the Bloodline
03. Retraumatized
04. Warmonger II

Een nieuwe EP van Izegrim, in eigen beheer? Is de samenwerking met Listenable Records na drie uitstekende albums ten einde? Nee hoor, Izegrim had gewoon zin in een ongedwongen tussendoortje, in aanloop naar een nieuw album. Aldus presenteert de band drie nieuwe nummers - en een opgepimpt oudje - onder de titel Beheaded By Trust, vorig jaar december opgenomen en eind maart verschenen.

Eigenlijk direct bij het horen van de eerste tonen van het openende titelnummer Beheaded By Trust is al duidelijk dat Izegrim doorgaat op de weg die met de laatste albums was ingeslagen. Minder thrash en meer moderne (melodieuze death) metal. Met de nadruk op groove, minder melodieuze maar lager klinkende gitaren en de steeds bruter klinkende stembanden van boegbeeld Marloes gaat de band volledig met z'n tijd mee. Tijdens het laatste album The Ferrymans End constateerde ik al dat Izegrim z'n geluid wel gevonden heeft; dat wordt hier simpelweg bevestigd.

Stain in the Bloodline laat horen dat je muziek niet ingewikkeld in elkaar hoeft te zitten om te overtuigen. Simpel en doeltreffend zijn hier dan ook de sleutelwoorden, de aanpak van een band met zelfvertrouwen, die inmiddels goed weet wat er van ze verwacht wordt. Natuurlijk mag er ook wel eens ouderwets gebeukt worden, in die behoefte voorziet Retraumatized met het grootste genoegen.

Warmonger II is een remake van het oudje dat al op debuutalbum Guidelines For Genocide (2002) stond. Misschien laat dat wel op de beste manier de progressie van Izegrim horen. Behalve dat er aardig wat tijd tussen beide versies zit, en er juist in de eerste paar jaar na het debuut veel met de band is gebeurd, is het toch ook opvallend hoe deze band zo goed in de tegenwoordige tijd past.

Geholpen door een eigentijdse moddervette productie (mede met dank aan de KohleKeller Studio, die we kennen van bijvoorbeeld Aborted en Benighted; luister maar eens naar dat drumgeluid!) komt Izegrim donkerder en zwaarder voor de dag dan ooit tevoren. Als dit een voorbode is voor het aanstaande album zou ik zeggen: kom maar op!

Marloes Voskuil - bas, zang

Jeroen Wechgelaer - gitaar

Bart van Ginkel - gitaar

Ivo Maarhuis - drums