Loading...

Earthless - Black Heaven

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-03-2018

Tracklist

01. Gifted by the Wind
02. End to End
03. Electric Flame
04. Volt Rush
05. Black Heaven
06. Sudden End

Instrumentale, psychedelische, jam-achtige retro-rock tot een prettig beluisterbare massa kneden is een kunst op zich. In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw stond die kunstvorm hoog in aanzien, met dank aan bijvoorbeeld Jimi Hendryx en Cream. Tegenwoordig zijn er nog altijd bands die deze tak van sport met het grootste genoegen uitvoeren; het Amerikaanse Earthless is daar een goed voorbeeld van.

Het is wel toevallig dat ik juist bij het nieuwste album Black Heaven instap, want dit album betekent op meerdere fronten een omslagpunt voor de band. Natuurlijk is veel hetzelfde gebleven bij dit klassieke powertrio, met de muzikale insteek als belangrijkste factor, maar de verschillen vallen toch op. Zo wordt er voor het eerst in het merendeel van de tracks gezongen, en zijn de jams van een kwartier of langer verdwenen.

Natuurlijk mogen de drie instrumentalisten zich nog altijd op freakende wijze uitsloven binnen de inmiddels vrij gangbare composities. Vooral de gitaarsolo's zijn niet te tellen, maar ook de ritmesectie blinkt uit in opvallende loopjes. Of het met de verhuizing naar Nuclear Blast te maken heeft zal ik niet hardop uitspreken, maar ik vind het wel opvallend dat Earthless met Black Heaven z'n meest toegankelijke album tot nu toe aflevert.

En dat is natuurlijk helemaal niet erg, want op deze manier kan een breder publiek kennis maken met de kwalitatief hoogstaande muzikale krachtpatserij van dit eigentijdse powertrio. De schatplichtigheid aan bijvoorbeeld Cream spat er van af (End To End!), maar wie ben ik om daar over te klagen. En zolang de band ook gewoon Roadburn blijft bezoeken mag aan hun goede bedoelingen zeker niet getwijfeld worden. Ik denk dat Earthless heel goed heeft begrepen dat een frisse wind op z'n tijd goed is voor het voortbestaan op lange termijn. Ga zo door zou ik zeggen.

Isaiah Mitchell - Gitaar, zang

Mike Eginton - Bas

Mario Rubalcaba - Drums