Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Candlemass - House of Doom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-06-2018

Tracklist

1. House Of Doom
2. Flowers Of Deception
3. Fortuneteller
4. Dolls On A Wall

Candlemass houdt het de laatste jaren blijkbaar bij EP's. Na Death Thy Lover (2016) is het nu tijd voor House Of Doom, terwijl de laatste langspeler alweer dateert van 2012. Leif Edling heeft blijkbaar tijd voor van alles en nog wat, behalve voor ons beider eerste en grote liefde Candlemass. Zo wat klinkt dat lekker dramatisch zeg. Voordat ik ga klinken als een oude mopperaar die vindt dat alles vroeger beter was heb ik me ook serieus afgevraagd of ik dit wel moet willen bespreken. Maar ik doe het toch, vanuit de gedachte dat ik me heel goed moet realiseren dat Candlemass Candlemass niet meer is.

Ook collega Edwin kwam al tot die conclusie in zijn bespiegelingen omtrent Death Thy Lover. Met het vast toetreden van zanger Mats Levén en de toevoeging van om het even welke toetsenist (hier is het Avatarium's Rickard Nilsson) lopen de muzikale lijntjes van de diverse bands en projecten van Leif Edling behoorlijk door elkaar heen. Maar goed, het is de bedoeling dat ik hier House Of Doom op waarde ga proberen te schatten, het gaat per slot van rekening om de muziek. Alsof ik nu nog niet genoeg open deuren heb ingetrapt moet ik ook nog wat gaan vertellen over het concept achter House Of Doom, daar komen (bruggetje) ook open deuren in voor.

Het betreft hier namelijk de soundtrack voor een gelijknamig online kansspel. De website voor die game is al ergens in maart gelanceerd door middel van een videoboodschap met Leif Edling en Mats Levén. Vervolgens is telkens steeds een deur geopend, met daarachter meer informatie over het spel, en speciale merchandise die je er mee kon winnen. En natuurlijk de aankondiging van deze EP. Langs deze weg is ook bekend gemaakt dat er een gelimiteerde 10” vinyl-versie van de titeltrack te winnen is (met gastbijdrage van Ghost's Cardinal Copia), maar misschien nog wel belangrijker: Candlemass heeft voor later dit jaar een nieuw album aangekondigd!

Waarop in elk geval House Of Doom zal staan. Het titelnummer van deze EP sluit naadloos aan op het materiaal van Death Thy Lover, net als Flowers Of Deception trouwens. Bij vlagen behoorlijk uptempo voor doom-begrippen, met lekkere riffs en grooves (en zeer aanwezig toetsenwerk in het titelnummer, maar ook prototypisch klokgelui), maar nog altijd herkenbaar als Candlemass; en voorzien van de kenmerkende stem van Mats luistert het allemaal lekker weg. Vooral de tweede helft van Flowers Of Deception - met flitsende gitaarsolo - mag er zeker wezen. Wat betreft deze twee eerste tracks heb ik misschien wel voor m'n beurt geklaagd, want dit klinkt best fijn!

De grotendeels akoestische ballad Fortuneteller kan me daarentegen persoonlijk gestolen worden. Klein, intiem, maar het grijpt me niet, ondanks de zeer degelijke prestatie van Mats, die hier gevoelsmatig wel enigszins buiten z'n comfortzone treedt. De instrumentale afsluiter - ik zie zo langzamerhand wel vaste patroontjes ontstaan - Dolls On A Wall vind ik dan al weer een stuk beter te doen, al vind ik het geen topper. Logheid en een slepende insteek zijn in elk geval aanwezig.

Ondanks alle kritische noten van de laatste jaren, en de poespas rondom deze release, moet ik toch eerlijk bekennen dat Candlemass met House Of Doom een alleraardigste EP heeft afgeleverd. Nee, niet terug naar het oude geluid of zo, maar wel degelijk in elkaar gesleuteld en lekker beluisterbaar afgeleverd. Stiekem kijk ik nu dan toch wel uit naar dat nieuwe album. Oude liefde roest blijkbaar toch niet.

Leif Edling - Bass

Mats Björkman - Guitars

Jan Lindh - Drums

Lars Johansson - Guitars

Mats Levén - Vocals

Rickard Nilsson - Keyboards