Loading...

Meka Nism - The War Inside

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-07-2018

Tracklist

01. The War Inside
02. These Years of Silent Screams
03. Trailblazer
04. Arrows of Alchemy
05. Black Sky

Het vijftal dat schuil gaat achter de wat merkwaardige bandnaam Meka Nism is afkomstig uit Orlando, Florida, Verenigde Staten, en al actief sinds 2010. In 2013 bracht de band een eerste EP The Dance at the End of the World uit, in 2015 gevolgd door een tweede: The Shift. In mei van dit jaar verscheen opnieuw een EP, The War Inside; deze is mijn kennismaking met de band.

Het gezelschap brengt hierop een eigenzinnige mix van rock en metal met eigentijdse progressieve elementen en een fikse dosis groove; een samenballing van uiteenlopende muzikale ideeën die ik in de vergaarbak alternatieve metal zou willen gooien. Het titelnummer The War Inside opent de EP en laat direct toetsen-getwinkel, beukend drumwerk en staccato riffs horen. Afwisselend grunt en cleane zang maken het plaatje compleet. Zo klinkt moderne metal: stiekem behoorlijk catchy, maar toch met een heavy basis.

Deze aanpak blijkt representatief voor de muzikale insteek van Meka Nism: wisselingen in tempo en ritme zijn in elke track schering en inslag. Knallende drumpartijen worden afgewisseld met rustiger ritmes, waar overheen keyboards zorgen voor een stevig klanktapijt, die gezelschap krijgen van pakkende riffs en groovende baslijnen (Trailblazer). Maar net zo gemakkelijk weet de band zich te beheersen, en horen we een ingehouden pianostukje en sfeervolle klanken.

En dan hebben we nog de vocalen van Ms. Meka. Zij blijkt werkelijk van alle markten thuis, en beheerst zo'n beetje alles van ingetogen gefluister, fraaie cleane zang en opera-achtige klanken tot aan de meest woeste grunt. En allemaal even overtuigend; daarnaast is haar uiterlijke verschijning net zo extravagant als haar vocale kwaliteiten, een blikvanger heeft de band daarmee dus ook in huis.

Met name vanwege zowel de vocale als muzikale lenigheid moet ik ter vergelijking regelmatig denken aan In This Moment; ook een band die eigentijdse, catchy metal brengt, en een opvallende zangeres aan het roer heeft. Laat dat maar een aanrader zijn, want ik vind de muziek van Meka Nism helemaal passen in deze tijd. Mocht je The War Inside overigens waarderen, zou ik je aanraden om ook zeker de vorige EP The Shift eens op te zoeken (heb ik dus ook gedaan) want ook die is de moeite waard!

Ms. Meka 眼歌 - Vocals

Bobby Keller - Guitars

Chris Lane - Drums

Jay Adkisson - Keyboards

Jarret Robinson - Bass