Loading...

Steel Prophet - The God Machine

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-05-2019

Tracklist

01. The God Machine
02. Crucify
03. Thrashed Relentlessly
04. Dark Mask (Between Love and Hate)
05. Damnation Calling
06. Soulhunter
07. Buried and Broken
08. Lucifer / The Devil Inside
09. Fight, Kill
10. Life = Love = God Machine

Vijf jaar geleden besprak collega Edwin op uiteraard zeer verdienstelijke wijze het op dat moment actuele album Omniscient van de Amerikaanse metalband Steel Prophet. Hij constateerde dat deze band vooral grossierde in al dan niet waargemaakte of te maken beloften. Daarnaast lijkt de band niet echt een consistent bestaan te leiden; dat zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de vele bezettingswisselingen, die zich kenmerkt door telkens vertrekkende en terugkerende leden.

Zo heeft het nieuwe album The God Machine ook weer vijf jaar op zich laten wachten, en zijn van de bezetting van het voorgaande album slechts twee muzikanten over: het onbetwiste bandopperhoofd (en enig origineel lid) gitarist Steve Kachinsky, en bassist Vince Dennis. Verder zien we twee heren terugkeren die midden jaren '90 de band verlieten: drummer John Tarascio en gitarist Jon Paget. Helemaal nieuw - in Steel Prophet althans - is de Duitse zanger R.D. Liapakis (hier ook verantwoordelijk voor de productie), die we natuurlijk vooral kennen van Mystic Prophecy. De indertijd met veel tamtam teruggehaalde zanger Rick Mythiasin is dus opnieuw vertrokken.

Hoewel Steel Prophet logischerwijs te boek staat als US metalband heeft de band toch vooral een Europees geluid in mijn beleving. En dat de band met de komst van de nieuwe zanger nog meer klinkt als een Duitse power metalband is wat mij betreft dan ook onvermijdelijk. En dat hoeft ook helemaal niet erg te zijn, al is hiermee wel het eigen karakter van Steel Prophet grotendeels verdwenen. Daarentegen horen we wel onmiskenbaar een zekere kwaliteit, maar ook nieuw elan terug. Juist dat laatste ontbrak nadrukkelijk op de voorganger, nu lijkt het spelplezier weer wat teruggekeerd, en is de muzikale koers wat aangepast.

Het album opent voortvarend, en veelbelovend, met het opzwepende titelnummer The God Machine. Dat deze track geen toevalstreffer is horen we even verder met nummers als Thrashed Relentlessly, Dark Mask en Soulhunter (hallo Iron Maiden!), die voortreffelijke authentieke power metal laten horen. Niet heel erg origineel dus, maar wel heel consistent, en dat is bij Steel Prophet toch wel eens anders geweest. Natuurlijk mogen ook de onvermijdelijke rustpuntjes en de power-ballad niet ontbreken, daarin voorzien Damnation Calling en Buried and Broken. Niet de sterkste nummers, maar daarmee onderscheidt Steel Prophet zich in elk geval van Mystic Prophecy.

Het hangt van je eigen persoonlijke insteek en smaak af of je deze nieuwe Steel Prophet kun waarderen. In kwaliteit en beleving is de band er naar mijn mening op vooruit gegaan. Qua eigen smoel en eigenzinnigheid heeft de band echter een stap terug gedaan. Maar of dat nou zo erg is? Luister en oordeel zelf:

Steve Kachinsky - gitaar, toetsen

Vince Dennis - basgitaar

Roberto Dimitri Liapakis - zang

Jon Paget - gitaar

John Tarascio - drums