Loading...

Beyond Our Sight - The Void Within

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-06-2019

Tracklist

01. Mindless Impulses
02. Wasteland
03. Whitenoise
04. The Void Within
05. Your Mind Makes It Real
06. Icarus
07. Strenuous [Bonus]

Beyond Our Sight uit Gent, België is een nieuwe, zeskoppige metalformatie met leden die hun strepen al verdiend hebben in bands als Poseydon en The Breathing Reflex. In maart 2018 lieten ze voor het eerst van zich horen via de single Strenuous. Een dik jaar later (op 23 maart) verschijnt hun eerste EP The Void Within in eigen beheer. Hoewel EP? Met een speelduur van over het halfuur en zeven tracks (inclusief de bonus-single Strenuous) zijn er genoeg bands die het een album zouden noemen.

Wanneer ik zo eens het lijstje bands bekijk dat door dit zestal jongelingen als favorieten en invloeden worden genoemd, hebben we denk ik direct een goed beeld van wat voor muziek we kunnen verwachten. Lamb of God, August Burns Red, Trivium, Machine Head, Killswitch Engage, In Flames, Gojira, As I Lay Dying zijn namen die garant staan voor min of meer hedendaagse, groovende metal met een basis in thrash metal, melodeath en hard- en metalcore. Precies dat zijn dan ook de elementen die door Beyond Our Sight versmolten worden tot hun geluid.

Dat dat iets heel anders is dan een echt eigen geluid bewijst Beyond Our Sight onbedoeld. Want zoals zij musiceren er tegenwoordig zo veel bandjes. Ik weet het wel, daar kunnen zij ook niet veel aan doen, maar het maakt het wel lastig om als nieuwe beginnende band op te vallen. Desalniettemin maakt dat The Void Within toch nog altijd tot een prettige luisterervaring, dankzij een tomeloze inzet en een krachtige, heldere uitvoering van het songmateriaal.

De dubbele aanval van zowel gitaren als vocalen staat garant voor de broodnodige onderlinge variatie. Geruggesteund door een beukende, adequate ritmesectie gaan die gitaren zowel in duel met elkaar, als ook met de zangpartijen. Dat levert afwisselend zowel beukende als melodieuze momenten op. Stukken die uitnodigen tot headbangen (en hard!) worden zo afgewisseld met meer ingetogen dan wel melodieuze passages, die aanzetten tot even goed doorluisteren. Die uiteenlopende stukken worden kunstig aan elkaar gesmeed middels vloeiende breaks of juist slopende breakdowns (Your Mind Makes It Real) en daarmee gedegen songwriterschap.

Zet het snelle en hakkende The Void Within maar eens naast het meer bedachtzame Wasteland, dan begrijp je denk ik wel wat ik bedoel. Het zijn uiteenlopende aspecten van een band die zichzelf niet laat beperken tot een enkel kunstje; dat spreek overduidelijk voor Beyond Our Sight. Ondanks het gebrek aan een eigen smoel overtuigt de band dan ook door middel van een sterke uitvoering van hun nummers. The Void Within is daarmee alsnog een stevig en alleszins genietbaar visitekaartje.

Lendert Francois - vocals

Michael van Wemmel - vocals

Michiel Geleyn - guitars

Frederic Santens - guitars

Pieter-Jan van Daele - bass

Mattias van Rompaey - drums