Loading...

Twilight Force - Dawn Of The Dragonstar

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-10-2019

Tracklist

01. Dawn Of The Dragonstar
02. Thundersword
03. Long Live The King
04. With The Light Of A Thousand Suns
05. Winds Of Wisdom
06. Queen Of Eternity
07. Valley Of The Vale
08. Hydra
09. Night Of Winterlight
10. Blade Of Immortal Steel

Collega Linda was drie jaar geleden zeer te spreken over de 'over the top' power metal van het Zweedse Twilight Force op hun tweede album Heroes Of Mighty Magic. Nu blijkt dat deze band een nieuwe zanger heeft in de vorm van de Italiaan Alessandro Conti (ook van Trick Or Treat, Lione / Conti en Luca Turilli's Rhapsody) kunnen de vergelijkingen direct van stal worden gehaald. Terecht of onterecht? Dat moet blijken uit het nieuwe album Dawn Of The Dragonstar.

De power metal van Twilight Force klinkt hoe dan ook erg vol en druk. Elk potentieel gaatje wordt volgespeeld met om het even wat voor geluid uit vooral het keyboard. Voor de helft van het album verstreken is ben ik in elk geval al bekaf. Epiek, bombast, ratelende basdrums, ijle zang en koortjes, en flitsend gitaarwerk strijden er daarnaast om, zo duidelijk mogelijk gehoord te worden.

De muziek, als ook de verhalende thematiek (waar ik me overigens niet in heb verdiept wegens verregaande desinteresse) sluiten naadloos aan op de voorgangers. De liefhebbers weten dus wat ze kunnen verwachten, de argeloze luisteraar laat dit beter links liggen. Buiten kijf staat dat zowel de instrumentalisten als de zanger hun vak goed verstaan, en zeker tot de eredivisie in het genre behoren. Het is echter een kwestie van (wan)smaak of je de cheesy power metal ook weet te verteren. Ondanks de onmiskenbaar aanwezige kwaliteiten heb ik er eerlijk gezegd moeite mee.

Dat zit 'm er denk ik met name in dat elke vorm van subtiliteit ontbreekt. De nummers zelf lijken wel een onderlinge strijd aan te gaan om groots en grootser, elk verhaal en elke tracks is heroïek ten top, en wat mij betreft dus over het randje. Te veel toeters en bellen (het lijkt soms wel Kerstmis) worden ingezet om het gebrek aan originaliteit te verbloemen; hoe meer hoe beter lijkt het streven, maar dat pakt wat mij betreft averechts uit. Een diarree aan klanken levert nog niet altijd automatisch aantrekkelijke muziek op. Meer is dus echt niet altijd beter. Overdaad schaadt wel degelijk.

Lynd - Guitars, Lute

Borne - Bass Guitar

Blackwald - Keyboards, Piano, Violin, Cembalo

De'Azsh - Drums

Aerendir - Guitar

Allyon - Vocals