Loading...

Hammerfall - Dominion

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-10-2019

Tracklist

01. Never forgive, Never forget
02. Dominion
03. Testify
04. One against the World
05. (We make) Sweden Rock
06. Second to One
07. Scars of a Generation
08. Dead by Dawn
09. Battleworn
10. Bloodline
11. Chain of Command
12. And yet I Smile

Nog veel meer dan ik recent over Sabaton schreef, heb ik geen idee wat ik over de nieuwe Hammerfall moet gaan vertellen. Dominion is al weer hun elfde album, en ik verwacht niet dat de band ook maar een millimeter afwijkt van de epische power metal die ze al jaren - zeer succesvol, dat moet gezegd worden - brengen.

Afwisselend krijgen we flitsend snelle (opener Never Forgive, Never Forget, Scars of a Generation) en midtempo vuisten in de lucht meebrul-nummers (titelnummer Dominion, Tes!-ti!-fy!, en verder nog heel veel) te horen. Beide aspecten van de klassieke epische power metal worden door Hammerfall met machinale precisie en overtuigend enthousiasme gebracht. Galopperende of juist opzwepende ritmes, sterk gitaarwerk - zeker in de solo's - en de onuitroeibare vocalen van Joacim Cans vormen de overbekende ingrediënten van een Hammerfall-album, dat is hier niet anders.

One Against The World vind ik het eerste echt flauwe nummer, deze klinkt behoorlijk inspiratieloos. Maar het kan altijd erger: van een ballad als Second To One krijg ik spontaan dood zaad. Wat bezielt zo'n band toch om zo'n zouteloos nummer op je 'heavy' metal-plaat te zetten. Met het vlotte Scars of a Generation wordt de draad gelukkig weer goed opgepakt; even verderop zijn ook Dead By Dawn en Bloodline nummers die prima aan te horen zijn. Afsluiter And Yet I Smile vind ik veel te cheesy, zeker omdat er al een ballad op het album staat.

Voorspelbaarheid en herkenbaarheid - kies zelf maar welke term je vind passen - zijn hier troef. De Hammerfall-fan zal tevreden het zoveelste inwisselbare album in de armen sluiten, ik neem het voor kennisgeving aan. Een paar van de betere tracks hier kan ik zeker waarderen, maar een liefhebber zal ik nooit worden. Ik denk dat Hammerfall vooral voor eigen parochie preekt, ik kan me niet voorstellen dat Dominion veel nieuwe zieltjes zal winnen. Ondanks de onmiskenbare kwaliteit die geleverd wordt.

Joacim Cans - zang

Oscar Dronjak - gitaar

Pontus Norgren - gitaar

Fredrik Larsson - basgitaar

David Wallin Jungefeldt - drums