Loading...

Third Chamber - Harvesting Our Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-12-2019

Tracklist

01. Parasitic Communion
02. Mind Rot
03. Choke
04. Harvesting Our Decay
05. Terror Formed

Hoewel Harvesting Our Decay de debuut-EP is van de death metal band Third Chamber uit Calgary, is dit een typisch voorbeeld van een band waarvan de leden een lange geschiedenis hebben in de underground scene. In dit geval met tal van bands uit Calgary en omgeving, waaronder Culled, After Earth, Meddigo, False Flag, WAKE, Disciples of Power, Exit Strategy en Razorwing. En zoals sommige van die namen suggereren, heeft Third Chamber invloeden van grind-, hard-, en metalcore in hun death metal meegebracht.

Het resultaat van deze samenballing van ervaring, zoals levendig onthuld op Harvesting Our Decay, is moderne metal die explosief en krachtig is, waarin veel gebruik wordt gemaakt van verpulverende grooves, maniakale riffs en huiveringwekkende vocale wreedheid, terwijl ook aandacht wordt besteed aan tempodynamiek en een scala aan zowel donkere als ook melodieuze sfeer-elementen die de muziek een eigen karakter geven. De band zelf verwijst naar uiteenlopende invloeden als Black Dahlia Murder, Suffocation, At the Gates, Misery Index en Napalm Death.

Grillige zenuwachtige riffs en knetterende akkoorden worden gecombineerd met explosief beukwerk van de ritmesectie en verzengende, uitermate agressieve vocalen voor een adembenemende shock-and-awe campagne. Third Chamber draait de hand niet om voor een tempowisseling of break meer of minder. Hoor die vette breakdown ruim halverwege opener Parasitic Communion maar eens, en hoe atmosferisch het nummer vervolgt. Let daarbij ook eens op die vette baslijnen die opeens duidelijk naar voren komen.

Mind Riot laat zich beluisteren als een snel bewegende, technisch indrukwekkende verschroeiende aanval, doorspekt met schokkende ritmische hooks en gedreven tot een hoogtepunt van razernij door een werkelijk spetterende gitaarsolo. Choke vervolgt met start-stop grooves van drilboor-formaat. Vanwege het wat lagere tempo is dit nummer echter uitstekend headbangbaar; tot de versnelling halverwege natuurlijk, die het nummer helemaal op z'n kop zet. En weer vallen na zo'n break die über-vette baslijnen op; lekker hoor! Titelnummer Harvesting Our Decay begint met laag kreunende, vervormde riffs, die me vrij macaber in de oren klinken. Dit lijkt in eerste instantie het meest toegankelijke nummer tot nu toe, maar die gedachte wordt natuurlijk al gauw geloochenstraft: niets is bij Third Chamber wat het lijkt.

Afsluiter Terror Formed begint enorm dreigend, laat opnieuw waanzinnige riffs horen, net als angstaanjagende vocale waanzin. Het ietwat lome tempo klinkt me voor even als muziek in de oren, en komt bovendien de duistere atmosfeer ten goede. Natuurlijk houdt dit tempo nooit lang aan, al wordt er wel telkens op terug gegrepen gaandeweg het nummer. Juist het dreigende, onheilspellende aspect spreekt me hier het meest aan. En die weirde, verwrongen gitaarsolo mag er natuurlijk ook zijn. Dit nummer doet me eerlijk gezegd nog het meest denken aan Morbid Angel, en dat is wel een aanbeveling denk ik.

Technisch uitstekend verzorgd rijgen de heren muzikanten de hoogstadjes aaneen, zonder te verzanden in niet te volgen krachtpatserij. Er wordt sterk gespeeld, in dienst van de compositie, zodat de bij vlagen logge muziek voor de nietsvermoedende luisteraar toch goed te volgen is. En dat vind ik best knap. Dit is dan ook enorm dynamische, hedendaagse en kwaliteitsvolle death metal, die hopelijk z'n weg naar de liefhebber gaat vinden.

Dustin Hahn - Drums

Jamie McIsaac - Guitar

Jason - Guitar

Russ Gauthier - Bass

Shane Hawco - Vocals