Loading...

Bütcher - 666 Goats Carry My Chariot

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-02-2020

Tracklist

01. Inauguration of Steele
02. Iron Bitch
03. 45 RPM
04. Metallström / Face the Bütcher
05. Sentinels Of Dethe
06. 666 Goats Carry My Chariot
07. Viking Funeral
08. Brazen Serpent
09. Exaltation Of Sulphur

Het Belgische Bütcher - veelbelovend die umlaut! - heeft al een aardige geschiedenis achter zich, maar treedt pas in hun tweede leven, sinds 2014, duidelijk voor het voetlicht. De band bestond al van 2002 tot 2007, maar in die periode werden alleen twee demo's uitgebracht. In 2017 kwam de band met z'n debuutalbum Bestial Fükkin' Warmachine, dat goed ontvangen werd. Een krappe drie jaar verder zijn we rijp voor het vervolg: 666 Goats Carry My Chariot.

Bütcher klinkt eigenlijk als een typisch product van de (vroege) jaren '80. Het kwartet combineert de snelheid van speed metal a la Agent Steel met de smerigheid van oeroude thrash als die van Slayer, Exodus, Dark Angel of zelfs Metallica ten tijde van Kill 'm All, en voert dat uit in de sfeer van premature black metalbands als Venom of Hellhammer. Al komt er ook wel meer pure black voorbij, zoals in het lange, heerlijke titelnummer 666 Goats Carry My Chariot (waarbij de zang me zo af en toe doet denken aan King Diamond).

De productie is ook bewust zo sober gehouden als in die goede oude tijd. Het drumwerk roffelt er lekker op los, de bas ligt duidelijk hoorbaar in de mix - wel zo prettig bij gebrek aan tweede gitaar. De gitaar- en zangpartijen schreeuwen om en om, ieder op hun beurt, om het hoogste woord. Af en toe lijkt die combinatie wat chaotisch over te komen, maar uiteindelijk vliegt de band nergens uit de bocht, en laten de muzikanten horen dat ze hun materie uitstekend beheersen. Hoe knap dat is laten bijvoorbeeld snelheidsmonsters als 45 RPM en vooral Viking Funeral horen.

Het album is / lijkt wat aan de korte kant, maar dat wordt met de intensiteit meer dan goed gemaakt. Buiten intro en outro, en het grotendeels midtempo titelnummer, blijven er nog zo'n 24 minuten en zes nummers aan pure, intense, boosaardige, ziedende blackened thrash over. Het totaalplaatje is meer dan voldoende om je helemaal sufgebeukt achter te laten; als een pletwals dendert de muziek over je heen. Of anders gezegd, passend bij het weertype van het moment: Bütcher blaast je met hun intense snelheid en kracht helemaal omver!

Mocht je, net zoals ikzelf, helemaal kicken op die old school aanpak, en kan die gouwe ouwe metal je niet smerig genoeg klinken, dan zit je met 666 Goats Carry My Chariot helemaal geramd. Ik ben ook heel erg benieuwd hoe dit live uitpakt!

Lukas Huybrechts - gitaar

Ruben Luts - zang

Alain Hulsbosch - bas

Lorenzo Vissol - drums