Loading...

Thanatos - Violent Death Rituals

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-04-2020

Tracklist

01. Violent Death Rituals
02. The Silent War
03. Unholy Predators
04. The Outer Darkness
05. Burn The Books Of Hate
06. It Always Ends In Blood
07. Corporate Indoctrination
08. Sent From Hell (I Infidel)
09. Legacy Of The Gods [CD only]
10. As The Cannons Fade

Thanatos mag gelden als de langst bestaande extreme metalband van Nederland. De wortels gaan al terug tot 1984, vanaf 1990 bestookt de van oorsprong Rotterdamse band de wereld met studio-albums. Dat waren er niet heel veel, maar de band leverde wel altijd kwaliteit. In 2015 veerde band en fans weer op dankzij Global Purification, waarop een gedreven, herboren band te horen was. Die wedergeboorte is in elk geval qua bandbezetting wel een thema, want ook op het nieuwste album Violent Death Rituals is de ritmesectie weer gewijzigd.

In muzikaal en atmosferisch opzicht wordt de lijn van de voorganger (toch uit 2014 alweer) behoorlijk doorgetrokken. Thanatos klinkt opnieuw of nog steeds bevlogen en energiek. De muzikale insteek blijft onveranderd de death/thrash metal-hybride; rauw, agressief, en technisch onderlegd. De balans slaat deze keer wat door naar thrash metal, waarbij ik zo af en toe wat hints meen te horen naar Slayer, zonder dat dat overigens storend is. De mix van Dan Swanö zorgt voor de balans en een haarscherpe registratie.

De metal van Thanatos is uiteraard al lang niet meer vernieuwend, maar komt wel verdomd lekker binnen. Tien tracks, drie kwartier lang, teisteren brute riffs, woeste vocalen en een voortdenderende ritmesectie de gehoorgangen. Overwegend aangenaam beukwerk, met spaarzame gas terug momentjes. Wel zijn melodieuze leads te midden van al dat oergeweld te signaleren, een streling voor de oortjes en een weldaad voor de hersenpan die al dat geweld te verduren krijgt. Old school deathrash in een hedendaags productie-jasje gewurmd, waarbij beide aspecten elkaar versterken.

Direct vanaf opener en titelnummer Violent Death Rituals is het raak: vette riffs, brute brul en stevig trommelwerk. Het tempo zit er lekker in, agressie is volop aanwezig, en de gitaarsolo's klinken echt vet. Net als The Silent War al eerder te horen via youtube als voorbodes voor het album; beide tracks klonken toen al veelbelovend, en die belofte is niks te veel geweest. Unholy Predators doet het daarna qua tempo wat rustiger aan, maar niet qua dreiging en bruutheid. The Outer Darkness vind ik zelf een heerlijk, vrij typisch old school nummer, waarbij ik aan diverse andere oude band moet denken, zonder dat ik er nou precies de vinger op kan leggen dat het specifiek ergens op lijkt. Ook Burn The Books Of Hate is weer lekker dreigend (net als Corporate Indoctrination trouwens) waarna It Always Ends In Blood een woeste snelheidsduivel is. Die is vet! Vermeldenswaardig is ook nog Legacy Of The Gods (alleen op de CD-versie) waarin zoveel mogelijk albumtitels genoemd worden die als invloed hebben gediend voor Thanatos. Daar kun je een leuk spelletje van maken!

Korte maar krachtige conclusie: ik ben onder de indruk van de beleving en de energie die Thanatos op Violent Death Rituals laat horen. Het album luistert verdomd lekker weg, en er staat simpelweg geen enkele mindere track op. Dit is echt smullen voor de old school liefhebber!

Stephan Gebédi - Vocals, Guitars

Paul Baayens - Guitars

Martin Ooms - Drums

Mous Mirer - Bass