Loading...

Candlemass - The Pendulum

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-03-2020

Tracklist

01. The Pendulum
02. Snakes Of Goliath
03. Sub Zero
04. Aftershock
05. Porcelain Skull
06. The Cold Room

Al weer een nieuwe EP van Candlemass? Hadden ze daar na de semi-gelukte experimenten Death Thy Lover en House Of Doom niet genoeg van? Niet helemaal, hier blijkt wel iets meer aan de hand. Deze nieuwe EP van Candlemass, The Pendulum, bestaat volledig uit niet eerder uitgebrachte, ongebruikte nummers (restjes eigenlijk) van de opnamesessies van The Door To Doom. Dat betekent in elk geval dat we dezelfde bezetting (beter gezegd: dezelfde zanger) te horen krijgen op twee opeenvolgende releases. Al zou het zo maar zo kunnen zijn dat bandopperhoofd Edling zelf ook een en ander heeft in-geneuried op de diverse demo-versies of fragmenten op deze EP.

Zowel collega Edwin als ikzelf hebben - als oerliefhebbers van deze klassieke doomband - geworsteld met onze voorliefde voor Candlemass en de almaar zwalkende muzikale en personele koers die de band de laatste jaren voer. Inderdaad, net als Edling en Candlemass zelf, zou de ironische constatering kunnen zijn. Op The Door To Doom konden we inderdaad een terugkeer naar die doom ontwaren, al zal het nooit meer het oude vertrouwde Candlemass-geluid opleveren. Zelfs de terugkeer van zanger van het eerste uur Johan Längqvist gaat daar niet voor zorgen. Hij klinkt namelijk exact hetzelfde als zijn voorganger Mats Levén. Waarbij ik me dus afvraag waarom die switch gemaakt is.

Goed, terug naar The Pendulum nu. De EP bestaat goed beschouwd uit een drietal 'echte' tracks; naast het ronduit heerlijke titelnummer - dat op het laatste album niet zou hebben misstaan - zijn dat ook nog het Sabbathiaanse Snakes Of Goliath (traag en dreigend) en Porcelain Skull. Die laatste titel kan de Edling-adept bekend voorkomen, hetzelfde nummer (ok, een andere versie dan) stond ook al op Avatariums meest recente langspeler The Fire I Long For. Overigens heeft die versie mijn voorkeur, vanwege de soulvollere zang. Het tekent wel weer de verstrengeling van de diverse Edling-bands en -projecten waarover we ook al eerder spraken.

De overige drie titels zijn niet meer dan wat riffs, uitprobeersels en half afgemaakte ideeën. Deze zijn hier hooguit toepasselijk als intro, outro, interlude of atmosferische opvulling; op zichzelf staand zijn ze slechts te beschouwen als vingeroefeningen. Al is Aftershock wel een lekker duister-atmosferische basgitaar-uitbarsting. Desondanks vind ik The Pendulum verplichte aanschaf voor elke Candlemass-fan. Simpelweg omdat je het titelnummer en Snakes Of Goliath niet wil missen!

Leif Edling - Basgitaar

Mats Björkman - Gitaar

Lars Johansson - Gitaar

Jan Lindh - Drums

Johan Längqvist - Zang