Loading...

Bleed From Within - Fracture

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-07-2020

Tracklist

01. The End Of All We Know
02. Pathfinder
03. Into Nothing
04. Fall Away
05. Fracture
06. Night Crossing
07. For All To See
08. Ascend
09. Utopia
10. A Depth That No One Dares

De Schotse band Bleed From Within is actief sinds 2005, won in 2013 de prestigieuze Metal Hammer Golden God Award voor beste nieuwe band, en is anno 2020 toe aan album nummer vijf: Fracture. Deze keer niet zo'n lange pauze tussen twee albums als Uprising (2013) en Era (2018).

Hoewel de band van origine gemakshalve onder de metalcore geschoven wordt, heeft de muziek van Bleed From Within daar in de loop der jaren steeds minder raakvlakken mee. Des te meer horen we invloeden van de 'modernere' Amerikaanse metal, zoals Lamb Of God, Killswitch Engage en eventueel een beetje Machine Head (The End Of All We Know). Meer metal, minder -core. Eigenlijk vooral meer eigentijds groovende metal, verrijkt met variaties van subgenres als thrash metal, melodeath en hardcore. Bleed From Within staat nota bene in de Metal Archives - die zijn normaal gesproken zo streng in de (oudschoolse) leer dat er geen metalcore-band in voor komt. De albumtitel - Fracture - blijkt ook niet zo maar gekozen: de band bedoelt hiermee de breuk met het verleden.

Hun metal bevalt me dan ook een stuk beter dan die van veel 'echte' metalcore-bands. Geholpen door een eigentijdse, lekker zware, dynamische productie luistert deze metal nog best lekker weg namelijk. Hierbij is ook een voorname rol weggelegd voor de volwassen klinkende leadzang. Een heel verschil met die van veel collega's, en ook met de oudere Bleed From Within zelf.

Het metalcore-juk wordt door de band echter niet helemaal afgeworpen. Standaard-ingrediënten als scream / cleane zang-afwisseling, breakdowns (Pathfinder!) en elektronische bliepjes zijn aan de orde van de dag. Aan afwisseling geen gebrek op Fracture: leg bijvoorbeeld Into Nothing - zwaar, traag en dreigend - maar eens naast opvliegende uptempo tracks als Fall Away, Ascend (met fijne groove) en de opzwepende afsluiter A Depth That No One Dares.

Als Fracture een ding duidelijk maakt, is het dat voorganger Era geen toevalstreffer was, en dat Bleed From Within - voorlopig of definitief - z'n draai gevonden heeft met het geluid dat op beide albums te horen is. Met deze eigentijdse, dynamische en energieke, en technisch zeer verzorgde metal kan het Schotse vijftal nog zeker een poosje vooruit!

Scott Kennedy - Zang

Steven Jones - Gitaar, zang

Craig Gowans - Gitaar

Davie Provan - Bas

Ali Richardson - Drums