Loading...

Buried Realm - Embodiment Of The Divine

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-08-2020

Tracklist

01. The Burning Remnants
02. Overlord
03. Master Psychosis
04. Scales of Queen Dragon
05. Silver Tongue
06. In the Shallow Light
07. Embodiment of the Divine
08. Infinite Mutation
09. The Wonder and Terror of Fortune

Buried Realm is het solo-project van alleskunner Josh Dummer. Buried Realm bestaat al sinds 2007, maar is pas sinds 2017 echt actief. Toen verscheen het eerste album The Ichor Carcinoma, dat ik indertijd wel eens beluisterd, maar niet besproken heb. Daar is nu een opvolger van verschenen: Embodiment Of The Divine. Beide albums hebben twee overeenkomsten: er is naast het reguliere album ook een volledig instrumentale versie van beschikbaar, en er hebben een indrukwekkende lijst aan gasten aan meegewerkt. Vooral voor de vocalen en de gitaren zijn de nodige collega's opgetrommeld.

De muziek die we krijgen voorgeschoteld is een mix van melodieuze en technisch vaardige death metal. Ik vind de muziek vooral enorm zang- en gitaar-georiënteerd. Mijn bezwaar aan solo-projecten is vaak dat de muziek met een hoogstaand technisch gehalte te ingewikkeld wordt. Ook hier ligt de nadruk mijns inziens op de muzikale krachtpatserij van de maker, en dat maakt het voor een leek (zoals ik) al gauw druk en moeilijk te volgen.

Na opener The Burning Remnants is me al direct duidelijk dat dit geen plaat voor mij is. Hypersnel drumwerk en een spervuur aan gitaarriffs en -licks vliegen me om de oren, met zoveel power dat ik er bijna bang van wordt. De death-grunt doet ook nog een duit in het zakje, zodat ik al na zes minuten helemaal murw gebeukt ben. Gelukkig is niet elk volgend nummer zo snel en druk, zodat ik met een gerust hart verder kan luisteren.

Overlord en Master Psychosis liggen al iets meer in het melodeath-straatje, en zijn zodoende al een stuk beter te volgen. In the Shallow Light laat zelfs een zoetig metalcore-refreintje horen, dat is dan wel weer het hele andere uiterste. Titelnummer Embodiment Of The Divine combineert de meeste van de genoemde elementen, en is daarmee wel een favorietje op dit album. Al blijft met name het over the top hyper-actieve gitaarspel mij iets teveel van het goede.

Ik hoor heel goed dat de nummers sterk in elkaar zitten, en dat het muzikale gehalte op en top verzorgd is. De composities laten de nodige afwisseling horen, en zitten stuk voor stuk goed in elkaar. Toch is dit geen muziek voor mij, ik word erg onrustig van de snelheid waarmee alle indrukken op me af worden gevuurd. Ik weet echter zeker dat de liefhebber van technische death metal hier van zal smullen.

Josh Dummer - (almost) all instruments and vocals