Loading...

The Waymaker - The Waymaker

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-10-2020

Tracklist

01. The Waymaker
02. Kingdom Of Heaven
03. Soldiers Under Command [Stryper cover]
04. Marching On
05. Prophet's Sign
06. The Name Above All Names
07. The Rain Of Your Love
08. I Am Sustained
09. See The New Generation

The Waymaker is een nieuwe melodieuze power metalband (project?) rond het Finse echtpaar Stefanović. Jani is de multi-instrumentalist die je zou kunnen kennen van onder anderen DivineFire, Essence of Sorrow, Solution.45; zangeres Katja zat ook ooit in DivineFire, daarnaast ook in Random Eyes. Zanger Per Christian heeft een gemeenschappelijk verleden in DivineFire, maar is vooral bekend van Narnia. Vorige maand kwam dit trio met een zelf-getiteld debuutalbum. Alfred Fridhagen (Mad Hatter) is de sessiedrummer.

Liefhebbers van klassieke, bombastische, soms over-the-top maar vrijwel constant melodieuze power metal zullen smullen van The Waymaker. De (overigens uitstekend uitgevoerde!) cover van de Stryper-klassieker Soldiers Under Command geeft het misschien al een beetje weg (okay, ook de songtitels en zelfs de bandnaam als je het eenmaal door hebt) maar ook The Waymaker heeft inderdaad een christelijke grondslag. Gelukkig niet al te belerend in de teksten, en ook in de muzikale kwaliteiten zit die thematiek niks in de weg.

Yngwie Malmsteen’s Rising Force, Stratovarius, Masterplan, Kamelot worden door de bandleden zelf als invloed genoemd, dus je weet waar je aan toe bent. Met de nadruk op overdadig gitaarwerk en een driedubbele vocale aanval is dit gesneden koek voor de liefhebber. De eerste twee tracks The Waymaker en Kingdom Of Heaven laten aan duidelijkheid dan ook niets te wensen over. Grappig genoeg kwam ik juist door de cover van Soldiers Under Command op het spoor van The Waymaker, ik vind dit echt een sterke uitvoering. Daarna laat het speedy Marching On alle power metal-clichés op de luisteraar los; afgewisseld met een trager, bombastisch refrein en voorzien van een spetterende gitaarsolo en een kort symfonisch stukje is dit iconische power metal uit het boekje.

Vreemd genoeg bevat mijn promo-exemplaar vervolgens wel het instrumentale Prophet's Sign, maar is deze niet terug te vinden op reguliere versies van het album als bijvoorbeeld de CD of op bandcamp of spotify - het is nog het langste nummer van het album ook. Evenwel heeft deze track z'n meerwaarde: door het ontbreken van zang ligt de nadruk (nog meer) op het instrumentale aspect, en dan blijkt duidelijk hoe goed Stefanović zijn instrument(en) beheerst. Net zo goed hoe degelijk de diverse nummers in elkaar zitten.

Ook in het vervolg van het album doet The Waymaker nauwelijks iets verkeerd. Qua tempo lijkt de band z'n kruit al in de eerste helft verschoten te hebben, want het middentempo heerst met The Name Above All Names en I Am Sustained. De ballade The Rain Of Your Love (met een fraaie hoofdrol voor zangers Katja) had voor mij niet echt gehoeven. Het is wachten tot afsluiter See The New Generation voor we weer wat spetterend vuurwerk krijgen voorgeschoteld. Zo heeft The Waymaker van alles wat te bieden voor de liefhebber van het genre. Zeker geen slechte plaat!

Jani Stefanović - Guitars, Bass, Keyboards, Vocals

Katja Stefanović - Vocals

Per Christian Liljegren - Vocals

Alfred Fridhagen - Drums