Loading...

Empress - Premonition

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-10-2020

Tracklist

01. A Pale Wanderer
02. Sepulchre
03. Passage
04. Trost
05. Hiraeth
06. Premonition
07. Lion's Blood

Empress is een driekoppig beest uit Vancouver, Canada, ontstaan nadat gitarist / zanger Peter Sacco en drummer Chris Doyle een show bijwoonden van Elder. Geïnspireerd door de enorme muur van geluid en psychedelica die ze op die avond tegenkwamen, schakelde het duo bassist Brenden Gunn in om hun eigen mix-versie van zware stoner, doom, sludge en post-genres te creëren. Het trio, waarvan de collectieve geschiedenis bijna tien jaar teruggaat, ging onmiddellijk aan de slag en schreef binnen twee maanden de vijf nummers die debuut-EP Reminiscence zouden vormen. Een jaar later bracht Empress een split-EP uit met de Duitse evenknie Piece. Hun helft van de bijdrage bestond uit twee epische nummers en kan worden beschouwd als de tweede EP van Empress.

Empress is geen vehikel voor lichtvoetig entertainment of flitsend muzikaal vakmanschap. Het is vooral een emotievolle, gedreven, abstracte band, waarvan de leden hun levenservaringen, twijfels en groei door wat het leven heeft gebracht, laten weerspiegelen in zware, donkere klanken. Het was even wachten op het album-debuut, maar ik heb zo'n voorgevoel dat de band met Premonition de hooggespannen verwachtingen gaat inlossen. Zoals het een eerste full-length betaamt, kostte het Empress een paar jaar om te schrijven, en te rijpen. Vooral de zeer persoonlijke thematiek (over de geestelijke gezondheid van Sacco, en de ervaringen van zijn familie daarmee) ligt natuurlijk heel gevoelig, maar wordt uiteindelijk voortreffelijk vertaald naar de duistere muziek.

Met zeven veelomvattende nummers en een speelduur van 49 minuten, is Premonition uitstekend te beschouwen als het ontketenen van emoties voortkomend uit traumatische ervaringen, de verwerking daarvan, een uitlaatklep zogezegd. Zoals ik al wel vaker heb geconstateerd (vooral binnen het kader van de doom metal) levert juist dat vaak de fraaiste muziek op, hoeveel pijn of persoonlijk leed daar ook aan vooraf is gegaan. Premonition laat dat in optima forma horen. Hoewel categoriseren lastig is, zijn er zeker muzikale raakvlakken te bedenken met bands als - uiteraard - Elder, maar ook AmenRa en Yob. Maar bovenal is Premonition een liefdevolle herinnering aan bassist Brenden Gunn, die op 31 oktober 2019 is overleden - kort na de opnames van dit album.

Het is natuurlijk gemakkelijk kletsen achteraf, maar ik kan zelf niet (meer) naar dit album luisteren zonder de voorkennis van de heftige lading daarin mee te nemen. In mijn beleving maakt dat Premonition - in diverse opzichten zo'n sterk gekozen titel - alleen maar mooier. Zeven sterk opgebouwde nummers met niet alleen een emotionele lading, maar ook uitingen van gedegen songwriterschap, en een minutieuze uitwerking daarvan, door drie uitmuntende muzikanten. Premonition is naast atmosferisch bovenal enorm dynamisch. Van bijna ingetogen, dromerige, melancholieke passages met cleane zang tot rauwe uitbarstingen voorzien van bangmakend geschreeuw, Empress laat het totale arsenaal op logische wijze samensmelten, zelfs binnen één nummer. Albumopener A Pale Wanderer is daar meteen een goed voorbeeld van.

Ach, wat mij betreft is er geen zwak moment te bekennen op Premonition. Mijn tip: beleef het album, onderga het. En vergeet niet te genieten!

Chris Doyle - Drums

Peter Sacco - Guitars, Vocals

Brenden Gunn - Bass