Loading...

Meadows - Modern Emotions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-01-2021

Tracklist

01. Dance With The Corpse Bride
02. Modern Emotions
03. Nostalgia
04. Rebecca
05. Powerture
06. Good Times
07. The Void
08. The Brave

Daniël van der Weijde, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Daniël Meadows, is een zeer getalenteerde gitarist uit Leeuwarden. Hij is denk ik het meest bekend als leadgitarist bij de Utrechtse progband Silhouette. Twee albums en een live-dvd later blijkt het tijd voor een soloproject: Meadows, waarvan Modern Emotions logischerwijs het debuutalbum is. Daniël heeft hierbij de hulp ingeroepen van zanger Peter Meijer (Incidense) en bassist Jurjen Bergsma (Incidense, Silhouette), de rest (gitaren, toetsen, drumprogrammering, mix en master) heeft hij zelf gedaan.

In muzikaal opzicht blijven de muzikanten in hun comfort zone: ook Meadows begeeft zich op het pad van de "klassieke" progressieve rock / metal-mix, waarbij voorbeelden genoemd worden als Dream Theater, Haken, Muse en Porcupine Tree. Van Muse krijg ik zelf normaal gesproken op ongecontroleerde wijze, en zeer spontaan, rode vlekken. Daar heb ik hier geen last van, en hoor ik dus gelukkig ook niet zo nadrukkelijk terug. Dream Theater en Haken als invloed snap ik des te beter.

En daar doe ik naar aanleiding van titelnummer Modern Emotions ook nog Ayreon bij: het einde van dit nummer doet me qua stijl en sfeer behoorlijk denken aan die op Into The Electric Castle. Nostalgia laat een fraaie opbouw horen, dat begint als een mooi ingetogen liedje, en zich ontvouwt tot een fraaie basis voor een spetterende gitaarsolo. Rebecca en Powerture zijn vervolgens volledig instrumentaal, zodat de aanwezige muzikanten hun kunnen ongestoord kunnen etaleren - met opnieuw ruimte voor uitgebreide gitaarsolo's.

Nou ja, er is sowieso niet heel veel ruimte ingepland voor brede vocale partijen, want het merendeel van het materiaal kan het prima af zonder zang. Peter's stem is meer een instrument dat op kalmere momenten wordt ingezet om wat extra sfeer te scheppen - zoals op bijvoorbeeld Modern Emotions en Good Times goed te horen is. Het is ook geen stem die opvalt of echt veel toevoegt in mijn beleving, maar wel een welkome aanvulling op het moment dat er om gevraagd wordt.

Daarmee is des te meer gelegenheid ingeruimd voor nog wat extra musici. Naast het al genoemde instrumentarium horen we in diverse tracks nog wat piano en viool, vooral die laatste zorgt in combinatie met de gitaar voor fraaie melodieën. Ook zijn nog twee gitaristen van iets meer naam bereid gevonden om een gastsolo aan te leveren: Ruud Jolie (Within Temptation) is te horen op Good Times, Richard Henshall (Haken) op de sterke uitsmijter The Brave.

Hoewel ik Modern Emotions vooral een uitgekiend album vind waar fraaie composities op staan, mis ik persoonlijk wat energie, power. De steviger passages hadden misschien wat krachtiger gekund, waardoor nog meer variatie en dynamiek ontstaat. Ik heb begrepen dat er een vervolg gaat komen, en ook optredens wanneer dat weer mogelijk is, dus ik ben wel benieuwd hoe een en ander gaat uitpakken voor Meadows.

Daniël van der Weijde - guitars, synthesizers, drum programming

Jurjen Bergsma - bass guitar

Peter Meijer - vocals