Loading...

Kramp - Gods Of Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-01-2021

Tracklist

01. Underground Rebellion
02. Night Witches
03. End Of The World
04. Deorum Mortem
05. Gods Of Death
06. Dare To Face Fear
07. Assault
08. Speed Of Light
09. Walkyrie
10. Leather Warrior
11. Preserved In Time

Ik vind het echt zo leuk wanneer een hedendaagse band zich zo vol enthousiasme stort op die ouderwetse heavy metal. Alsof de jaren '80 nooit hebben bestaan, of beter nog, of we er nog midden in zitten. Het Spaanse Kramp is zo'n band, die me recentelijk is voorgesteld via Rafchild Records. Waarvoor mijn dank. Weliswaar is Kramp al begonnen in 2010, maar na EP Wield Revenge (2016) komt de band nu 'pas' met hun debuutalbum: Gods Of Death. Bovendien blijken er van genoemde EP ook nog een paar nummers op het album terug te komen, zodat je uiteindelijk van tien jaar Kramp weinig mist met dit album.

Al is missen natuurlijk een relatief begrip, Kramp laat echt helemaal niks horen dat we niet al jaren kennen. En toch ... ik heb een zwak voor bands, waar dan ook vandaan, die dat old school metal-gevoel hoog in het vaandel dragen. Met titels als Underground Rebellion, Night Witches, Assault, Speed Of Light en Leather Warrior is het ondubbelzinnig duidelijk waar het met de muziek van Kramp naar toe gaat. O ja, ook het vermelden waard: Kramp heeft een zangeres; met een hele goede krachtige stem ook nog! Denk een beetje aan Marta Gabriel van Crystal Viper - ook qua stijl een goede vergelijking trouwens.

De galopperende ritmes vieren hoogtij, terwijl ook uitstapjes naar premature speed metal te horen zijn (Night Witches, Speed Of Light). Anderzijds horen we ook ingetogen, atmosferische (Deorum Mortem) of zelfs korte akoestische stukjes voorbij komen. Deze doen soms wat folkloristisch (Dare To Face Fear, Walkyrie, afsluiter Preserved In Time) aan, en zijn natuurlijk welkom voor de afwisseling, en zorgen voor wat dynamiek. Een nummer als Walkyrie combineert verschillende elementen, en zal het vooral als strijdlied goed doen. Dat heldhaftige is sowieso wel iets dat qua sfeer duidelijk terug komt in deze muziek.

Wie de old school epische heavy metal een warm hart toedraagt mag Kramp zeker eens checken. Oubolligheid ten top, in positieve zin wat mij betreft!

Lap - Bass

Mina Walkure - Vocals

Sara Carretero Muñoz - Guitars

David - Guitars

Cederick Forsberg - Drums, Guitar