Loading...

Crystal Viper - The Cult

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-02-2021

Tracklist

01. Providence
02. The Cult
03. Whispers From Beyond
04. Down In The Crypt
05. Sleeping Giants
06. Forgotten Land
07. Asenath Waite
08. The Calling
09. Flaring Madness
10. Lost In The Dark
11. Welcome Home [King Diamond cover] [bonus]
12. Trial By Fire [Satan cover] [bonus]

Crystal Viper volg ik al wel een aantal jaartjes, met veel plezier. Deze Poolse band is precies zo'n band die de old school heavy metal-eer hoog houdt zonder een parodie van zichzelf of het genre te worden. Onder aanvoering van zangeres en gitariste Marta Gabriel heeft de band zojuist album nummer acht uitgebracht: The Cult.

Op het vorige album Tales of Fire and Ice werd al een koers ingezet naar iets meer hedendaags klinkende power metal, ten opzichte van de oubollige heavy metal die de eerste albums sierde. Daar vond ik overigens niks mis mee, maar ik vind het toch ook wel logisch dat deze band een beetje met de tijd meegaat. De muziek is nog altijd gestoeld op klassieke waarden, maar klinkt qua geluid en productie best fris. Het zal ook niet zomaar zijn dat de van oorsprong toch best obscure band inmiddels onderdak heeft gevonden bij Listenable Records.

The Cult laat een afgewogen afwisseling horen tussen (het merendeel) uptempo / vlottere nummers (The Cult, Down In The Crypt, Forgotten Land, Asenath Waite, Lost In The Dark, Flaring Madness - die laatste doet me op een of andere manier erg aan Crimson Glory denken) en (iets minder in aantal) langzamere, meer epische tracks (Whispers From Beyond, het folky aandoende Sleeping Giants) of juist iets daar tussen in (The Calling).

Ik ben stiekem wel blij dat het vlottere werk de bovenliggende partij blijkt te zijn, dat voert Crystal Viper namelijk aantrekkelijk goed uit. Tegelijkertijd is in de langzamere nummers en passages te horen hoe goed de stem van Marta is. Als serieus ijkpunt mag je daarvoor ook haar prestatie op de King Diamond-cover Welcome Home gebruiken, want die uitvoering is dik in orde!

Crystal Viper kan zo nog wel even mee, ik vind het het best slim om, hoe subtiel ook, je geluid wat aan te passen aan de tijdsgeest. Natuurlijk smeekt deze muziek er om op het podium te worden uitgevoerd, maar gezien de omstandigheden zal dat helaas nog wel even op zich laten wachten....

Marta Gabriel - vocals, guitars

Andy Wave - guitars

Eric Juris - guitars

Blaze Grygiel - bass

Cederick Forsberg - drums