Loading...

Shaark - Deathonation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-02-2021

Tracklist

01. Adventus Mali
02. Union Of Pain
03. Monsteroid
04. Corruption
05. Trip To Non-Return
06. Deathonation
07. Trapped In The Net Part I
08. Trapped In The Net Part II
09. Friends Of Evil
10. Speed King [Deep Purple cover] [Bonus]

Onbekend maakt wat mij betreft niet per se onbemind. Van Shaark uit Tsjechië (Bzenec, Zuid-Moravië) had ik nog nooit gehoord, ondanks dat die band al sinds 1991 bestaat. Het zal ook schelen dat de band in het dertigjarige bestaan niet heel veel heeft uitgebracht. Het meest recente Deathonation is pas hun vijfde langspeler, opvolger van Again With Hatred uit 2006(!).

Daarbij vind ik het opvallend dat de basis van de band - gitarist Alex, bassist Radek en drummer Zdenál - al sinds begin jaren '90 bij elkaar is. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Overigens zit zanger Peroon666 ook al twintig jaar bij de band. De release-droogte zou er ook wel mee te maken kunnen hebben dat Alex en Zdenál in de jaren 2003-2019 best druk waren met hun andere band Master (die van Paul Speckmann inderdaad). Vanaf 2019 hadden beide heren dus weer de handen vrij voor Shaark, resulterend in het nieuwe album Deathonation.

Na het onheilspellende intro Adventus Mall gaat Union Of Pain van start met de zoveelste variatie op het Raining Blood-thema van Slayer. Gelukkig trekt de band dit niet verder door, en vervolgen ze met volbloed agressieve, intense thrash metal. Dat herhalende gitaarlijntje zorgt weliswaar voor een vleugje melodie, maar gaat me gaandeweg het nummer ook op de zenuwen werken. Ondanks dat komt de vette thrash lekker binnen. Ook bij het navolgende Monsteroid kan ik de Slayer-connectie in het begin nog niet helemaal loslaten, al strooit de band hier ook met de crossover-gerelateerde gang-shouts - ook zo'n old school aspect.

In de loop van het album komen naast Slayer nog wel wat old school vergelijkingen voorbij, maar ja, dat is op zich niet zo gek bij een band die zich zo op old school thrash richt. Zo flirt Corruption nadrukkelijk met tribal percussie a la Sepultura, terwijl Friends Of Evil raakvlakken heeft met de ouderwetse NWOBHM. Titelnummer Deathonation is een vlijmscherpe en opzwepende track die overvloedig gitaarwerk laat horen. Het nummer bevat wat mij betreft een heerlijke drive, en Deathonation! laat zich lekker meeschreeuwen.

Met het duo Trapped In The Net laat de band zich van z'n meest gevarieerde kant horen. Deze tien minuten zou ik tot de beste tien van het album rekenen, omdat hier alles in zit waar Shaark voor staat. Enerzijds agressief en brutaal, maar dan wel met goed onderbouwd muzikaal en compositorisch inzicht bedacht en uitgevoerd. Vooral in het tweede deel komt Shaark heerlijk dreigend voor de dag! Afsluiter Speed King - inderdaad een Deep Purple cover - vind ik een leuke verrassing, die natuurlijk prima past bij een thrashband. Als Deep Purple-fan vind ik deze uitvoering alleszins acceptabel.

Hoewel Shaark zonder gêne de al lang platgetreden thrash metal-paden nog eens dunnetjes platwalst, vind ik deze Tsjechische band behoorlijk authentiek overkomen. Volop dreiging en agressie zijn aanwezig, net als geloofwaardigheid en degelijke teksten. Ik vind deze band best okay!

Ales "Alex 93" Nejezchleba - Guitars

Zdeněk Pradlovský - Drums

Radek "Bája" Kutil - Bass

Ctibor "Peroon666" Palík - Vocals