Loading...

Vrademargk - Arrelats

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-04-2021

Tracklist

1. Lividesa
2. Arrelats
3. Estigmes sobre cendres
4. L'alè dels indòmits
5. L'art de morir
6. Egocidi
7. Eudaimonia

Ik ben totaal onbekend met de Spaanse band met de wat merkwaardige (het bekt niet echt lekker) naam Vrademargk, wiens thuis'land' de regio Catalonië is. De band, opgericht in 2003, bracht een demo en twee volledige albums uit die ik dus nog niet kende. Hun laatste album The Black Chamber dateert al weer van 2013 en sindsdien heeft de band noodgedwongen stil gelegen vanwege de gebruikelijke problemen die bands omringen.

Nu, acht jaar later en met fris elan, is Vrademargk weer opgedoken met een splinternieuw album: Arrelats. Dat laatste blijkt Catalaans voor 'geworteld'. Overigens is dit het eerste album van de band waarop de teksten volledig in het Catalaans zijn, de voorgaande twee waren voornamelijk in het Engels. Ik trek daaruit de conclusie dat Vrademargk zeer bewust de stap zet naar de eigen oorsprong, hetgeen ook de albumtitel logisch verklaart.

De muziek waarin een en ander wordt verpakt houdt wat mij betreft het midden tussen vooral melodieuze death, gecombineerd met een vleugje black metal. Vooral in de snellere (blast)-stukken en de rauwe, duistere vocalen doemen de zwartgeblakerde invloeden nadrukkelijk op. De eerste helft van het album laat vooral compactere nummers horen waarop die elementen duidelijk te horen zijn. Hier trekken de muzikanten fel van leer en horen we old school agressieve metal.

Maar met L'art de Morir en Eudaimonia krijgen we twee composities voorgeschoteld die veel breder georiënteerd zijn, en waarin uitgebreidere atmosferische passages voorkomen. Slepende, soms een heel klein beetje ingetogen fragmenten doen het uitstekend als afwisseling tussen het overige geweld. Overigens was die atmosferische toon al gezet met het in dit kader prachtige intro Lividesa. Dat daarbij in een onverstaanbare taal gezongen wordt (voor mij dan toch) geeft het geheel een extra mysterieus tintje.

Terug van een poosje weggeweest mag dit nieuwe album er absoluut zijn. Vrademargk heeft de tijd goed benut, en komt met Arrelats uitstekend voor de dag. Mocht je in zijn voor een death / black metal-mix met een atmosferische inslag, dan kun je hier vast mee uit de voeten.

Manel Rodríguez - Drums

Rafael Ruiz - Guitars

Jordi Urbano - Vocals

Germán Padierna - Bass