Loading...

Acid Mammoth - Caravan

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-03-2021

Tracklist

01. Berserker
02. Psychedelic Wasteland
03. Ivory Towers
04. Caravan
05. Black Dust

Acid Mammoth is een doom metal band uit Athene, Griekenland. De band werd in 2015 opgericht door Chris Babalis Jr. en Dimosthenis Varikos. Acid Mammoth is meer dan alleen een groep vrienden: het is een familie. Eind 2016 nam de band zijn titelloze debuut full-length op, dat in het najaar van 2017 digitaal werd uitgebracht. Het album werd goed ontvangen en het duurde niet lang voordat de band weer de studio in ging om zijn tweede album op te nemen, Under Acid Hoof, dit keer donkerder, zwaarder en vager.

In september 2019 tekende de band bij Heavy Psych Sounds Records, dat de Griekse doomers verwelkomde in hun selectie na de eerste luisterbeurt van het nieuwe album. Hun tweede album Under Acid Hoof werd uitgebracht op 24 januari 2020 en werd zeer goed ontvangen door zowel fans als critici. Dit najaar nam de band deel aan de reeks splitreleases van Heavy Psych Sounds: Doom Sessions Vol. 2 bevatte Acid Mammoth naast de Italiaanse eenheid 1782, voor een ultrazware release met drie nieuwe nummers van elke band. Dit was pas mijn kennismaking met beide bands; misschien kom ik nog terug op deze split, maar 1782 gaat hier zeker terug komen!

Maar hier ga ik het dus hebben over Caravan, de derde langspeler van Acid Mammoth. Deze werd tijdens de lockdown geschreven en opgenomen, en staat als een zware, sublieme en pikzwarte reis naar het uitgestrekte onbekende. Opnieuw trakteert het vader en zoon-duo op gitaar de luisteraar op een horde fuzzed-out, Iommi-aanbiddende riffs, terwijl een kolossale bas meedogenloos alles verplettert onder zijn acid hoeven. Donderende drums, onaardse beats van aangrijpende ondergang, en de treurige gezangen van Babalis Jr. zullen je meeslepen. Zwaarder en veelzijdiger dan zijn voorganger, is Caravan bedoeld om je mee te nemen tot in diepe, nog onverkende doom-krochten.

Eerlijk gezegd doet de psychedelische opener Berserker me nog niet zo veel. Maar dat wordt in het vervolg direct goedgemaakt met logge psychedelische stoner-doomers als Psychedelic Wasteland en Ivory Towers. Uiteindelijk lijkt het er op of Acid Mammoth er op heeft ingezet om een climax op te bouwen naar het monolitische titelnummer Caravan; ongetwijfeld het prijsnummer van het album. Stroperige riffs, een moddervete basgitaar en beukend drumwerk, een verrukkelijke combinatie die wordt afgemaakt met verrassend cleane, verstaanbare zang.

Acid Mammoth moet het niet hebben van het duistere dat doom zo kenmerkt, maar nadrukkelijk meer van de relaxte en bezwerende houding van stoner. De muziek laat veel (pakkende) herhalingen horen, en zet vol in op grooves en pure lompheid en kracht. De vijf composities zitten dus niet al te ingewikkeld in elkaar, en zijn ongetwijfeld een feest der herkenning voor de liefhebber van het genre. Vernieuwend, origineel of heel eigen is Acid Mammoth zeker niet. Maar zolang de band zich zo luidruchtig presenteert, en refereert aan al jet goede van het stonerdoom-genre hoor je mij niet klagen!

Chris Babalis Jr. - Vocals, Guitar

Chris Babalis Sr. - Guitar

Dimosthenis Varikos - Bass

Marios Louvaris - Drums