Loading...

Evile - Hell Unleashed

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-06-2021

Tracklist

01. Paralysed
02. Gore [ft. Brian Posehn]
03. Incarcerated
04. War Of Attrition
05. Disorder
06. The Thing (1982)
07. Zombie Apocalypse [Mortician-cover]
08. Control From Above
09. Hell Unleashed

Evile is bezig sinds 2004 - zelfs al sinds 1999 wanneer je de periode toen de band nog als Metallica coverband Metal Militia door het leven ging. Na een debuut-EP in 2004 verschenen in de navolgende jaren regelmatig nieuwe albums, maar sinds 2013 was het angstvallig stil vanuit het Evile-kamp. Totdat dit voorjaar een splinternieuw album op de markt werd geslingerd: Hell Unleashed. Er heeft zich intussen een opmerkelijke bezettingswisseling voorgedaan: Matt Drake heeft de band verlaten, zodat z'n jongere broer Oliver - vertrokken in 2013, teruggekeerd in 2018 - nu naast het gitaarwerk ook de zang er bij doet. In Adam Smith heeft de band een nieuwe tweede gitarist.

Engeland heeft nou niet bepaald een thrash metal-traditie, althans wat minder vergeleken met andere klassieke genres. Het is dus vrij gemakkelijk om Evile tot de betere Engelse thrashbands te rekenen. Dat klinkt wat min, maar Evile mag er wat mij betreft best zijn. Van origine was deze band een behoorlijk Bay Area-kloon, maar inmiddels heeft het Britse kwartet zich een wat neutraler geluid aangemeten. Dat de band inmiddels onderdak heeft gevonden bij Napalm Records zegt wel wat over hun status. Evile beheerst diverse segmenten, van melodieus via midtempo stampers tot opzwepend beukwerk. Juist die afwisseling vind ik hun grootste troef, al ben ik blij dat de nadruk ligt op het snellere werk.

Tot die laatstgenoemde categorie reken ik in elk geval de heerlijke opener Paralysed. Ik begin een metal-album graag met een opzwepend, opgefokt begin, dat doet Evile hier heel goed wat mij betreft. Ook met Gore weet de band de gashendel weer goed te raken, ik zit echt meteen helemaal in die lekker ouderwetse thrash-vibe! De flitsende gitaarsolo's maken het plaatje helemaal af. De wijziging aan de microfoon heeft er sowieso voor gezorgd dat Evile harder en zwaarder klinkt dan voorheen. Oliver brult aanzienlijk ruiger dan z'n broer en voorganger, de muziek lijkt daarop wel aangepast; ik vind dat zeker een pluspunt.

In het begin van Incarcerated klinkt Evile wel even als de midtempo Metallica, maar dat duurt (gelukkig) maar even, er wordt al snel weer lekker op los gerost. Met zo af en toe een subtiele tempowisseling of kort rustpuntje is het overwegend snelle werk heel goed vol te houden. Zo begint The Thing (1982) - inderdaad, naar de gelijknamige film van John Carpenter uit dat jaar; bovendien een van mijn favoriete films aller tijden - met een fijne rustige opbouw, en is halverwege ruimte gemaakt voor een dreigend midtempo middenstuk. Met wederom een paar vette gitaarsolo,'s ook dat nog. Over dreigend en in dit geval ook heavy gesproken, dat geldt zeker voor de Mortician-cover Zombie Apocalypse.

Titelnummer Hell Unleashed mag afsluiten, en doet dat in stijl, want hier wordt wel een en ander aan vuiligheid op brute wijze ontketend. Dit is misschien wel het meest ruige nummer van het album. Al met al is er wat mij betreft dus maar weinig mis met Hell Unleashed. Wie houdt van traditionele thrash - overwegend opzwepend en toch boordevol afwisseling, zit met deze nieuwe van Evile helemaal geramd! Vier onderlegde muzikanten, een rechttoe rechtaan productie, en o ja, het is inmiddels zomer, dus een paar biertjes erbij doen het ook goed. Kom maar op met die optredens!

Oliver Drake - Zang, gitaar

Ben Carter - Drums

Joel Graham - Bas

Adam Smith - Gitaar