Loading...

Veilburner - Lurkers in the Capsule of Skull

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-10-2021

Tracklist

01. In the Tomb of Dreaming Limbo
02. Nocturnal Gold
03. Cursed,Disfigured, Amen!
04. Lurkers in the Capsule of Skull
05. Para-Opaque
06. An Odyssey Through Cataclysm
07. Vault of Haunting Dissolve
08. Dissonance in Bloom

Hoewel ik het Amerikaanse duo Veilburner al een paar jaar volg, is het nog niet eerder tot een bespreking gekomen. Opgericht in 2014 kwamen ze in straf tempo al tot vijf langspelers. De laatste daarvan, Lurkers in the Capsule of Skull, verscheen ruim een week geleden, en is mijn aanleiding om eens wat uitgebreider aandacht aan de band te besteden.

Dit nieuwe album staat opnieuw bol van dissonante, verwrongen, hersenkrakende, bewustzijnsveranderende extreme / death / black metal. Ronduit angstaanjagende muziek die vol overtuiging en extremiteit wordt gebracht. De creatieve genialiteit van de makers lijkt onuitputtelijk wanneer het duo nogmaals uitweidt over het concept van de man die lijdt aan een mentale aandoening die wordt achtervolgd door de griezelige entiteiten zoals die op het artwork voorkomen, en vechten om hun bestaan ​​​​te bewijzen.

Inderdaad, de veelzijdige muziek klinkt alsof het is geschreven door iemand met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, omdat het fantasievol en grillig is, niet de gangbare paden volgt, en je simpelweg geschokt maar ook gefascineerd, geïntrigeerd achterlaat. Extreme metal zonder grenzen. De nummers zijn overwegend van bovengemiddelde lengte - met twee iets kortere uitzonderingen duurt de rest zo rond de zeven minuten - waardoor ook uitgebreid de tijd wordt genomen voor een spannende opbouw, waarmee ook de dreigende atmosfeer sterk wordt neergezet. Luister daarvoor maar eens naar Nocturnal Gold bijvoorbeeld.

Een speelduur van ruim 53 minuten is wel een hele zit voor zulke intense muziek waarin zo veel gebeurt. Eén enkel labeltje plakken op deze muziek is niet te doen, maar voor het overzicht zou ik zeggen: ergens tussen death en black metal in. Daarnaast laat opener In the Tomb of Dreaming Limbo al meteen horen dat er ook nog de nodige (klassieke) progressieve trekjes in de muziek zitten. Al met al geen gemakkelijke kost dus, maar voor de doorzetter absoluut de moeite waard!

Mephisto Deleterio - All instruments

Chrisom Infernium - Vocals