Loading...

Burning - Scourge Of Humanity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-01-2022

Tracklist

01. Black Pope
02. Keep Me Safe
03. Leatherface
04. Bodyfarm
05. Scourge of Humanity
06. Follow the Crowd
07. Taking out the Thrash
08. You are Invited

Burning is een klassieke heavy metal band met als thuisbasis Stadskanaal, die sinds 2013 bestaat. Door de jaren heen zijn hier de diverse releases voorbij gekomen, dus lees daar maar even voor meer achtergrondinformatie. Eerder deze week verscheen de tweede langspeler Scourge Of Humanity, en daar ga ik het hier dus even over hebben.

Black Pope opent sfeervol met een (onverwacht) toetsenlijntje, alvorens uit te monden in een vertrouwd old school heavy metal-geluid. Vooral de zang van Hugo Koch vind ik herkenbaar klinken, waarnaast ik de backings een prettige bijkomstigheid vind. Zo'n toegevoegde shout geeft net wat meer body, wat extra power. Termen in de richting van vertrouwde of authentieke heavy metal zullen regelmatig voorbij komen, maar vind ik zelf zeker geen kwalificatie met een negative klank. Ik hou oprecht van de muziek zoals die waarmee ik ben opgegroeid, zelfs in 2022.

Met Keep Me Safe wordt het tempo lichtjes opgeschroefd, al moet je geen speed metal verwachten. Lekker opzwepend past beter, en wordt door Burning ook lekker fel uitgevoerd. Leatherface is dan juist weer wat trager en lomper, deze spreekt me zeker aan, en daarmee wordt ook de broodnodige afwisseling gegarandeerd. Deze klinkt ook lekker donker. Bodyfarm doet me direct aan de NWOBHM denken, en dan is het vooral grappig om te weten dat ene Dennis Stratton (ooit heel lang geleden gitarist van Iron Maiden) een gast-solo heeft ingespeeld.

Titelnummer Scourge of Humanity was al eerder via het bekende video-kanaal te horen (en te zien) en is een vrij typisch old school - en voor mij een 'feelgood' - heavy metal nummer. Follow The Crowd sluit aan bij de wat meer duistere atmosfeer van Leatherface; juist vanwege de wat afwijkende ritmiek mag ik hier graag naar luisteren. De vrouwelijke achtergrondzang voegt daadwerkelijk iets toe, in eerste instantie zeker vanwege het verrassende effect. Over verrassing gesproken: Taking Out The Thrash maakt z'n titel helemaal waar; zo'n thrashy track had ik van Burning niet verwacht. Leuk gedaan! Grappig is dat ik het juist zo interessant vond dat (ook al op de voorgaande release) Burning juist wat meer duister in hun muziek stopt; en dan komen ze met Taking Out The Thrash!

Zoals het een goede afsluiter betaamt laat You Are Invited een adequate samenvatting horen van wat Burning te bieden heeft. En dat is leuke, afwisselende heavy metal, stevig geworteld in de jaren '80, en bij vlagen met een heerlijk-donkere atmosfeer. De productie van Scourge Of Humanity is weliswaar niet top-notch, maar tilt de muziek wel degelijk naar de tegenwoordige tijd. Ik volg Burning al een paar jaar, en vind dat de band met dit nieuwe album opnieuw een stap voorwaarts heeft gezet. Ik vind die gestage groei per release echt heel leuk om mee te beleven. Ga zo door!

Hugo Koch - zang

Rene Knegt - gitaar

Mas Prevoo - drums

Daan v. d. Craats - basgitaar

Harm Ten Hoove - gitaar