Loading...

Paganizer - Beyond The Macabre

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-07-2022

Tracklist

01. Down The Path Of Decay
02. Left Behind To Rot
03. Meatpacker
04. Sleepwalker
05. Succumb To The Succubus
06. Raving Rhymes Of Rot
07. Beyond The Macabre
08. Menschenfresser
09. You Are What You Devour
10. Unpeaceful End [ft. Karl Willets]

Hoewel ik zo veel mogelijk muzikale activiteiten van bezig bijtje Rogga Johansson probeer te volgen dan wel bij te houden, raak ik de draad wel eens kwijt. De man poept met z'n vele bands en projecten zo veel CD's uit dat ik het gevoel heb dat ik zowat wekelijks over hem schrijf. Dat mag natuurlijk nooit gelden voor Paganizer, een van zijn eerste en hoofd-bands. Beyond The Macabre is dan ook al weer het twaalfde(!) album.

Natuurlijk zijn de voornaamste ingrediënten bekend: melodieuze riffs, stampende stukken, stevige blasts en pakkende hooks, verpakt in een smaakvol gevoel voor melodie. Bezaaid met memorabele riffs en opzwepende melodieën, zijn de nummers tegelijk dreunend en suggestief, zorgen ze voor de gewenste zwaarte en weten ze ook een min of meer blijvende indruk achter te laten. Het verbluffende artwork van Juanjo Castellano geeft het album een mystificerende, buitenaardse uitstraling die perfect past bij dit album, waar Rogga Johansson zijn plicht op zich neemt om altijd kwaliteit te leveren.

Ondanks dat herkenbaarheid wederom troef is - van het vertrouwde geluid wordt niet noemenswaardig afgeweken - ervaar ik net als op voorgaande platen op Beyond The Macabre een zekere mate van niet te verklaren frisheid. Voornamelijk uptempo en vol gepropt met catchy riffs en grooves is ook dit nieuwe album een lust voor de oortjes van de liefhebbers, beter oorwurm-materiaal ga je in deze old school death metal-stijl niet vinden verwacht ik.

Beyond The Macabre is toegankelijk zonder de duistere en atmosferische kanten van death metal los te laten. Dit is en blijft immers nog altijd underground death metal! Met dank aan compositorisch en muzikaal vakmanschap (opvallend: de bezetting van Paganizer is opnieuw ongewijzigd) overtuigt Johansson met zijn kornuiten, ook al heeft ie nog zoveel bands, projecten en releases achter z'n naam. De naam Paganizer zal ie nooit bezoedelen.

Rogga Johansson - Vocals, Guitars

Kjetil Lynghaug - Guitars

Martin Klasen - Bass

Matte Fiebig - Drums