Loading...

Kreator - Hate Über Alles

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-08-2022

Tracklist

01. Sergio Corbucci Is Dead
02. Hate Über Alles
03. Killer Of Jesus
04. Crush The Tyrants
05. Strongest Of The Strong
06. Become Immortal
07. Conquer And Destroy
08. Midnight Sun
09. Demonic Future
10. Pride Comes Before The Fall
11. Dying Planet

Het laatste Kreator studio-album Gods Of Violence verscheen alweer vijf jaar geleden. Ik heb de afgelopen paar jaar dan ook vooral live-releases of heruitgaven van ouder werk van de Duitse thrash-goden besproken. Daarbij viel opvallend vaak het woord bevlogen. Laat Kreator dat nou op hun nieuwste studio-album Hate Über Alles opnieuw proberen waar te maken. De Duitsers teren weliswaar nadrukkelijk op oude roem, maar vergeten tussendoor toch ook niet om nog eens acceptabel nieuw album uit te brengen, waarop ze sommige dingen net wat anders willen doen.

Het orkestrale intro Sergio Corbucci Is Dead is een ode aan de overleden Italiaanse cult-regisseur van spaghettiwesterns - na Sergio Leone wordt hij beschouwd als de tweede vader van het genre. Het blijkt de opmaat voor het werkelijk spetterende titelnummer Hate Über Alles, dit moet wel een van de betere nummers van het album blijken te zijn. Een beetje Slayer-esque, vermengd met wat meer hedendaagse invloeden, maar vooral lekker opzwepend en beklijvend, met een voorname rol voor brulboei Mille. Killer Of Jesus houdt dat momentum vast. Zou het echt zo'n feest blijven? De vraag stellen is 'm beantwoorden.

Crush The Tyrants is een melodieus, trager nummer waarvan het blijkbaar de bedoeling is dat we gaan meebrullen. Maar dat meezing-gehalte werkt totaal niet wat mij betreft: ik versta de tekst niet en heb moeten opzoeken wat er geschreeuwd wordt: Us Against You - en dit wetende versta ik het nog steeds niet. Ik dacht in eerste instantie serieus dat er in een andere taal gezongen - beter: geschreeuwd - werd. Daarnaast: het nummer zelf is sowieso niet heel sterk. En helaas blijkt deze niet de enige. Stronger Of The Strong lijdt aan hetzelfde iets te melodieuze euvel, terwijl Midnight Sun (met dameszang!) de plank ook behoorlijk misslaat en doorschiet in een weinig verheffende insteek.

Daar tussen door doen Become Immortal en Conquer And Destroy, en even verderop vooral Demonic Future (het refrein stoort me hier net niet) het al een stuk beter. Laat Kreator maar lekker pretentieloos rossen, dat gaat ze een stuk beter af. Die melodieuze refreintjes en dat mee-gezing laten ze maar aan een ander over. De NWOBHM-invloeden van die eerste twee genoemde nummers storen me geenszins, en geeft de muziek van Kreator al genoeg pakkendheid mee. En als het dan toch trager moet, doe het dan in elk geval duister en met dreiging; daar slaagt afsluiter Dying Planet juist weer heel goed in. Het onderwerp is daar natuurlijk mede debet aan.

Ik snap prima dat je als langjarig bekende band een beetje gaat experimenteren. Maar ik weet niet zeker of Kreator hier wel de juiste weg kiest. Natuurlijk, ook een kwestie van smaak, maar je kunt als rechtgeaard old school thrashband ook doorschieten in je drang naar 'iets anders'. Ja, Kreator - met name Mille - klinkt nog behoorlijk energiek, en een aantal nummers zijn het aanhoren meer dan waard. Maar onderscheidend is Kreator zeker niet (meer), en ondanks alle energie is Hate Über Alles niet heel veel meer dan oerdegelijk.

Mille Petrozza - Zang, gitaar

Sami Yli-Sirniö - Gitaar

Frédéric Leclercq - Bas

Jürgen Reil - Drums