Loading...

Municipal Waste - Electrified Brain

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-08-2022

Tracklist

01. Electrified Brain
02. Demoralizer
03. Last Crawl
04. Grave Dive
05. The Bite
06. High Speed Steel
07. Thermonuclear Protection
08. Blood Vessel / Boat Jail
09. Crank the Heat
10. Restless and Wicked
11. Ten Cent Beer Night
12. Barreled Rage
13. Putting On Errors
14. Paranormal Janitor

Opnieuw zaten er vijf jaar tussen het nieuwste Municipal Waste-album Electrified Brain en de voorganger - net als het album daar weer voor. En net als vijf jaar geleden slaat de band weer keihard terug, alsof die tijd er niet toe doet. Dus weer veertien nieuwe nummers, bijna 34 minuten aan onvermoeibare, ziedende, boze hardcore / thrash metal crossover.

De bijna heilige grens van drie minuten speelduur wordt zowaar een keer doorbroken (met Thermonuclear Protection) maar voor de rest zijn het de vertrouwde korte, felle nummers die als een furie over de luisteraar worden uitgestort. Met bijvoorbeeld The Bite, Ten Cent Beer Night en Putting On Errors is de subtiliteit dan ook ver te zoeken. Retesnel en enorm fel kwijt het ervaren en onderlegde vijftal muzikanten zich van hun taken.

Met titelnummer Electrified Brain knalt de band op vertrouwde wijze uit de startblokken, zo willen we Municipal Waste toch gewoon allemaal horen? Okay, niet alle tracks zijn even onderscheidend, of de kwalificatie oorwurm waardig, maar ik geloof niet dat dat in dit genre een voorwaarde is om uit te blinken. Ook op dit album is herkenbaarheid troef, en dat is toch ook bedoeling.

Een ander uitschietertje vind ik High Speed Steel, dat bij mij precies de verwachting van de songtitel waarmaakt: dit klinkt als lekkere ouderwetse speed metal. Opvallend vind ik ook Blood Vessel / Boat Jail, waarop de heren verrassend groovend voor de dag komen, dit nummer doet me in eerste instantie een beetje denken aan Sacred Reich, behalve die laatste veertig seconden dan, haha.

Van echte verrassingen dus geen sprake hier. Trouwens: welke liefhebber van deze onvervalste eighties-crossover-worship zou dat ook maar willen? Municipal Waste weet wat de fans willen horen, en geeft ze dat ook. Dat ze daarbij stiekem wel een beetje volwassener aan het worden zijn - lees: dit is gewoon een hele goede band! - sijpelt met mate door, in elk geval voorlopig niet opvallend genoeg om de fans van zich te vervreemden.

Ryan Waste - Guitars, Vocals

Tony Foresta - Vocals

Land Phil - Bass, Vocals

Dave Witte - Drums

Nick Poulos - Guitars