Loading...

Avatarium - Death, Where Is Your Sting

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-11-2022

Tracklist

01. A Love Like Ours
02. Stockholm
03. Death, Where is Your Sting
04. Psalm for the Living
05. God is Silent
06. Mother Can You Hear me Now
07. Nocturne
08. Transcedent

Avatarium, ooit mede-opgericht door doom-master Leif Edling, blijkt het al een poosje prima te redden zonder dit iconische bandlid. Voor het eerst en echt officieel heeft hij geen enkele bijdrage geleverd aan het nieuwste album Death, Where Is Your Sting. Onder de bezielende leiding van het echtpaar Marcus Jidell en Jennie-Ann Smith komt Avatarium met een door de jaren heen veranderde muzikale koers, geheel op eigen kracht, minstens net zo sterk voor de dag.

Metal is verder weg dan ooit tevoren, maar doom - of in elk geval duisternis - is nog altijd een verantwoord predicaat. Laten we het dan maar doom-rock noemen. Verpakt in compositorisch sterke rocksongs is het nog altijd de donkere boodschap die verspreid wordt, met een steeds belangrijkere rol voor psychedelische of in elk geval donkere sfeerzetting. Naast gitaar en zang is daarbij de bijdrage van de keyboards niet weg te denken.

En waarom zou je als band ook proberen betere doomsongs te schrijven als Edling, die met Candlemass momenteel ook weer springlevend is. Avatarium vaart op Death, Where Is Your Sting dus een geheel zelfgekozen koers, en doet dat met verve. Opener A Love Like Ours laat al meteen horen hoe Avatarium de zaken wenst aan te pakken. Een sterke opbouw, atmosferisch zeer aantrekkelijk, krachtige muzikale insteek en een spetterende climax. Hier heeft elk van de muzikanten (plus zangeres Jennie-Ann natuurlijk) z'n eigen aandeel in, goed te onderscheiden, terwijl uiteindelijk alle elementen prachtig bij elkaar komen.

Stockholm opent weliswaar met een machtige riff - uiteraard toch een vleugje doom te horen hier - die kracht krijgt bijgezet van het atmosferische toetsenwerk, maar ontpopt zich uiteindelijk tot een ingetogen ode aan de band's thuisstad. Titelnummer Death, Where is Your Sting is een pakkende compositie, eigenlijk een liedje in traditionele zin. Opgetoeft met vleugjes Americana (die invloed gaan we hier nog wel wat vaker horen) gaat deze het live goed doen verwacht ik. Het wel heel ingetogen, kerstliedje-achtige Psalm For The Living kan me niet bekoren, maar dat daarna ruimschoots gecompenseerd door het heerlijk logge God Is Silent. Goddank zijn de doom-roots niet helemaal verdwenen, denk ik dan maar.

Diezelfde dynamiek vinden we terug in het duo Mother Can You Hear Me Now - in muzikaal opzicht vrij ingetogen, maar toch met een zekere zwaarte - dat wordt opgevolgd door het lekkere vlotte Nocturne. Gedragen door een klassieke heavy metal-riff is dit een lekker swingend nummer. Ondanks de milde loghied van de riff is dit nummer lekker lichtvoetig, en ongetwijfeld ook een live-favoriet. Ik kan er in elk geval niet stil bij blijven zitten, een prachtige combinatie van een enorm catchy riff en de - zoals altijd eigenlijk - ijzersterke zang van Jennie-Ann.

Over dat laatste aspect gesproken: dat is precies wat ik mis in afsluiter Transcedent. Het is weliswaar een instrumental met een gedegen opbouw, maar in plaats van die jengelende viool had ik dan toch liever die prachtige stem gehoord. Ach, het is - samen met het eerder genoemde Psalm For The Living; en naar mijn bescheiden mening - het enige smetje op een verder uitgekiend album. Avatarium verloochent z'n afkomst niet, zeker qua atmosfeer, en heeft zichzelf herontdekt zonder een van z'n oprichters en songwriters. Geheel naar eigen inzichten blijkt Avatarium wederom prima op eigen benen te kunnen staan. Death, Where Is Your Sting is daarmee een logische opvolger van The Fire I Long For, waarop dit proces al in gang was gezet.

Jennie-Ann Smith - Vocals

Marcus Jidell - Guitars

Andreas Habo Johansson - Drums

Mats Rydström - Bass

Daniel Karlsson - Keyboards