Loading...

Mystic Charm - Shadows Of The Unknown

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-09-2022

Tracklist

01. Shadows of the Unknown
02. Mystic Charms
03. Window of Reality
04. Deadly Embrace
05. Saved Soul
06. Lost Empire
07. Beyond Darkness
08. Crushed Virginity
09. Endless Sickness
10. Hell Did Freeze Over
11. Beyond the Darkside
12. Bloodshot Eyes
13. Into Thy Hands
14. Recipe of Fear

Over het nut, de waarde, van heruitgaven zullen altijd discussies blijven bestaan. Ik vind het altijd wel fijn wanneer blijkt dat ik op zo'n manier een verloren gewaand pareltje of cult-band of -album leer kennen. Dat laatste was het geval toen ik in 2013 kennis maakte met de Nederlandse band Mystic Charm, en hun enige langspeler Shadows Of The Unknown uit 1994. Die heb ik dan ook met veel plezier besproken.

Eerder dit jaar, in maart, kwam vanuit de USA een nieuwe heruitgave van het album. Die had als extra's toch wel iets heel speciaals, namelijk de vijf tracks van de nooit officieel uitgebrachte EP Hell Did Freeze Over. Ironisch genoeg ga ik het over die EP zeer binnenkort nog wat uitgebreider hebben, en is eigenlijk ook de aanleiding voor het oprakelen van deze heruitgave. Hier houd ik het even bij hetgeen ik eerder over Shadows Of The Unknown te melden had:

Mystic Charm, van eigen bodem, is oorspronkelijk opgericht in december 1989. De basis van de band wordt in eerste instantie gevormd door gitarist Herwig Schuiling en vocaliste(!) Rini Lipman. Zij blijven tot de eerste split in 1995 de band trouw, in gezelschap van een wisselende ritmesectie. In 1992 verschijnt de eerste demo Endless Sickness, tussendoor verscheen nog een goed ontvangen EP Lost Empire (1993), met daarop twee nummers (Lost Empire en Endless Sickness) die in een hernieuwde versie ook op het latere album terecht zouden komen.

Vervolgens leiden persoonlijke meningsverschillen in 1995 tot een split van Mystic Charm. In 2000 maken gitarist van het eerste uur Herwig Schuiling en bassist Gerlach Timmer (al sinds 1991 in de band) een doorstart met behulp van sessiekrachten Hans Spijker (Dead Head, drums) en Rein Doze (To Elysium, Seraphique) en Egbert Berenst (Dark Wizard) op zang. Deze formatie brengt het mini album Hell Did Freeze Over uit (2001), maar blijkt nauwelijks levensvatbaar als liveband. Er worden eind 2001/begin 2002 nog wel wat optredens gedaan, maar uiteindelijk sterft Mystic Charm een geleidelijke dood, geheel in stijl van de muziek en diens thema.

Enerzijds heeft de band zich laten inspireren door de klassieke doom van bands als Trouble en, uiteraard, Black Sabbath. Anderzijds zijn er invloeden van de occulte helden van Celtic Frost en tijdgenoten als Obituary. Mystic Charm legt zich toe op trage logge doomriffs met subtiele melodieuze elementen (zoals sporadisch ingezette keyboards), en heeft als opvallend aandachtspunt een vrouwelijke grunter, die in dat opzicht absoluut haar mannetje staat; ik hoor het er niet aan af in elk geval.

Na een mystiek intro (titelnummer Shadows Of The Unknown) gaat het album goed van start met een heerlijk gitaargeluid. Mystic Charms is een heerlijk ouderwets doomnummer. Herhalende riffs, afgewisseld met melodieuze lijntjes, heavy trommelwerk, en een donderende bas leggen een perfecte basis voor deze oerdoom. Wanneer dan vervolgens een evil grunt invalt is het plaatje rond. Zelfs op en top clichés als klokgelui (Mystic Charms) en onweersbuien (Endless Sickness) kunnen mijn luisterplezier niet meer bederven, wat is dit lekkere lompe deathdoom!

Dat het anno 2022 allemaal wat primitief klinkt draagt wat mij betreft juist perfect bij aan de authentieke sfeer. Slepende, traag opgebouwde tracks trekken voorbij, met een zeer sporadische tempoversnelling, een extra zangstem of invallende keyboards als enige afwisseling. Veel herhalingen, trage opbouw en bovenal een zwaar op de maag liggend basisgeluid: de perfecte ingrediënten voor een doom-album van een bijna vergeten band van eigen bodem.

Rini Lipman - Vocals, Keyboards

Gerard van Assen - Drums

Herwig Schuiling - Guitars

Gerlach Timmer - Bass