Loading...

Xentrix - Seven Words

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-12-2022

Tracklist

01. Behind the Walls of Treachery
02. Seven Words
03. Spit Coin
04. The Alter of Nothing
05. Everybody Loves You When You're Dead
06. Reckless with a Smile
07. Ghost Tape Number 10
08. My War
09. Kill and Protect
10. Anything but the Truth
11. Billion Dollar Babies [Alice Cooper cover] [bonus]

Xentrix is afkomstig uit het noordwesten van Engeland, en werd medio jaren '80 opgericht als Sweet Vengeance door gitarist Chris Astley. Na vier albums in de periode 1989-1996 hield de band het voor gezien wegens het inmiddels veranderde muzikale klimaat, om - zoals zo velen - te belanden in periodes van inactiviteit, onzekerheid en tijdelijke periodes van weder-opbloei. In 2013 kwam Xentrix weer bij elkaar en bleek er sprake van een serieuze wederopstanding, al zou het nog tot 2019 duren voor het prima comeback-album Bury The Pain zou verschijnen.

Daar is nu een opvolger voor verschenen, die naadloos aansluit op z'n voorganger. Ook Seven Words laat (opnieuw) onder de bezielende (bege)leiding van producer Andy Sneap de oorspronkelijke old school thrash uit de Bay Area hoogtijdagen herleven, en geeft de muziek een min of meer hedendaags geluid mee. Dat wil zeggen dat de muzikale insteek nog steeds die van eind jaren '80 / begin jaren '90 is, maar Sneap weet wat er in het huidige muzikale klimaat gevraagd wordt, en laat die muziek min of meer eigentijds klinken.

Een pluspunt vind ik dat de thrash metal door de old school feel lekker agressief en venijnig klinkt. Geen moderne fratsen en invloeden uit andere subgenres, maar gewoon pure thrash, zoals het 'vroeger' was. Grotendeels uptempo, lekker hard en gemeen, met goeie riffs, dubbel gitaarwerk, een drummer op speed en lekkere ouderwetse felle, rauwe vocalen. Ik vind vooral (oude) Testament wel een goede vergelijking.

Nummers als Reckless With A Smile, Anything But The Truth, The Alter Of Nothing, Everybody Loves You When You're Dead en titelnummer Seven Words zullen zich een plaats weten te verwerven in de setlist van Xentrix. Zonder tot opvallend grote hoogte te stijgen levert het Engelse instituut toch weer een zeer degelijk thrash-album af, en mag met Onslaught 'strijden' om de officieuze titel van beste Engelse thrashband van toen en nu.

Dennis Gasser - Drums

Kristian "Stan" Havard - Guitars

Chris Shires - Bass

Jay Walsh - Vocals, Guitars