Loading...

Tonic Breed - Fuel The Fire

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-12-2022

Tracklist

01. Fuel The Fire
02. No Rock On The Scotch
03. H.E Antagonist
04. Blood Moon

Tonic Breed is een thrash metalband uit Noorwegen die in 2006 werd opgestart onder de naam Roadkill, en sinds 2008 opereert onder de huidige naam. Tot nu toe verschenen drie albums en wat singles, die weinig teweeg brachten. In 2019 leek de band er mee op te houden, maar mede-oprichter, zanger en gitarist Patrik Svendsen besloot om de touwtjes in eigen hand te houden, en door te gaan als eenmansband. Aldus verscheen afgelopen zomer een nieuwe EP: Fuel The Fire.

Omdat Svendsen uiteraard toch niet alles in z'n eentje voor elkaar kreeg, is er een aantal gasten opgetrommeld die er niet alleen maar zijn voor het onder promotors populaire namedropping. Zo horen we drummer Dirk Verbeuren (Megadeth) in de titeltrack, is Oliver Palotai (Kamelot) als toetsenist te horen in H.E Antagonist, en zet Björn Strid (Soilwork) zijn stembanden in op No Rocks On The Scotch. Misschien iets minder bekend zijn drummer Martin Skriubakken (Endezzma) en bassist Bernt Jansen (Artch) die hier een stevig fundament leggen.

Opener en titelnummer Fuel The Fire legt meteen bloot waar het euvel ligt waarom Tonic Breed zich niet weet te ontworstelen aan de middelmaat. Hun muziek is geenszins onderscheidend, en heeft een hoog 'klinkt als'-gehalte - dat betreft in dit specifieke geval dan vooral Slayer en Metallica. Daar waar meer een eigen geluid gezocht wordt en niet alle thrash-clichés klakkeloos achter elkaar geplakt worden, zoals met afsluiter Blood Moon, ontstaat een interessanter plaatje. Ook H.E Antagonist daarvoor heeft zeker z'n momenten.

Die laatste twee zijn dan ook niet typische thrash-composities, misschien dat Tonic Breed - lees: Patrik Svendsen - het wat meer in die richting moet gaan zoeken om zich te ontworstelen aan het thrash metal eenheidsworst-juk. Want potentie heeft ie zeker.

Patrik Svendsen - vocals, guitars, bass