Loading...

Hemesath - So Schön

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-02-2023

Tracklist

01. Heile Segen
02. Elysium
03. Die Stadt verbrennt
04. Tanz
05. Flieg
06. Schattenseele
07. Dies eine Leben
08. So Schön
09. Bleib bei mir

Ik had tot voor deze promo nog nooit van Hemesath gehoord. Het blijkt te gaan om een Duitse band die al wel een en ander in de bagage heeft - al dateert hun voorlaatste album al weer van zeven jaar geleden. Hun album So Schön verscheen al in oktober vorig jaar, en is dus mijn kennismaking.

Het Duitse vijftal maakt muziek die blijkbaar onder de noemer "(Neue) Deutsche Härte" valt. Dat zei me op voorhand helemaal niks, maar na beluistering snap ik het helemaal. Denk aan de combinatie van bombastisch geweld van elektronische beats met meer ingetogen gothic / dark-rock / new wave dramatiek. Zoals Die Stadt Verbrennt bijvoorbeeld laat horen. De delicate piano en engelachtige vrouwelijke vocale begeleiding op het balladesque Flieg (het veelvuldige gebruik van het woord Schmetterling wekt me op de lachspieren, al zal dat niet de bedoeling zijn) vind ik ook behoorlijk veelzeggend over de muzikale bedoelingen van Hemesath.

O ja, het gebruik van de Duitse taal hoort hier ook helemaal bij. Denk een beetje aan een Rammstein-light, dan heb je een aardig idee van deze muziek. De muziek ligt makkelijk in het gehoor, ik zie goed voor me dat Hemesath het niet moeilijk heeft om een ​​publiek te overtuigen in een liveshow in het thuisland. Persoonlijk vind ik So Schön als album niet al te veel variatie bieden. Veel middentempo, te weinig dynamiek, al is er gelukkig een spaarzame uitzondering op de regel. Zo veer ik even op bij de metal-aanpak van Dies Eine Leben, al blijkt dat van korte duur.

Het beste nummer vind ik titel-track So Schön, die welgemeende emotie laat horen, dit nummer komt bij mij in elk geval erg goed over, en laat wel de nodige afwisseling horen. Voor de rest is het wat mij betreft typische eenheids(braad)worst, waarvan ik me helemaal kan voorstellen dat dit in Duitstalige landen gretig aftrek vindt.

Christop Zumbült- vocals

André Rasfeld - guitar

Viktor Wagner - guitar

Peter Bernhardt - bass

Frank Schoppengerd - drums

Nils Weise - keyboards

Dieter Kozak - keyboards

Rolf Kesting - keyboards

Lara Langguth-Zumbült - add. vocals