Loading...

Eleine - We Shall Remain

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-09-2023

Tracklist

01. Never Forget
02. Stand By The Flame
03. We Are Legion
04. Promise Of Apocalypse
05. Blood In Their Eyes
06. Vemod
07. Through The Mist
08. Suffering
09. War Das Alles
10. We Shall Remain

De Zweedse metalband Eleine vind ik weer eens een mooi voorbeeld van het gezegde dat je een boek (in dit geval een band of album) niet slechts moet beoordelen naar z'n buitenkant (of uiterlijk). Nadat ik het uiterlijke voorkomen van Eleine in mijn promo voorbij zag komen (er werd wel heel erg de nadruk gelegd op het uiterlijk van oprichter en zangeres (en songwriter en producer) - daarnaast ook nog model - Madeleine Liljestam) wilde ik Dancing In Hell al weer terzijde schuiven. De band bleek eerder al twee albums te hebben uitgebracht met een sound die meer symfo-pop was dan metal. Echter overwon mijn nieuwsgierigheid (voor de duidelijkheid: naar de muziek dus) en heb ik mij toch te luisteren gezet naar Dancing In Hell; en daar heb ik geen spijt van gekregen.

Met Dancing In Hell blijkt Eleine haar definitieve geluid wel gevonden, want opvolger We Shall Remain sluit er een kleine drie jaar later naadloos op aan. We worden niet alleen getrakteerd op symfonische, maar ook modern groovende metal, met - uiteraard - een serieus te nemen rol voor zangeres Madeleine. De symfonische insteek heeft nadrukkelijk gezelschap gekregen van een zwaardere, meer hedendaagse 'echte' metal-aanpak. Dat maakt Eleine tot een kenmerkende, veelzijdige band van deze tijd. Vooral de wisselwerking tussen de twee zangstemmen (gitarist Rikard Ekberg heeft een stevige grunt in huis) doet het hier erg goed.

Through The Mist is wat mij betreft de nieuwe Ava Of Death, het nummer waarmee Eleine mij op de voorganger (figuurlijk) op de banken kreeg. Een lekker donkere metal-track waarop Ekberg vocaal helemaal los mag. Dat laatste geldt voor Liljestam in het beukende, afsluitende titelnummer We Shall Remain, waarin zij het best van zichzelf mag laten horen. Volgepropt met symfonische accenten levert dat een alleraardigste combinatie op, en een zeer adequate afsluiter.

Daarmee vergeef ik de band een simpele meestamper als We Are Legion, ongetwijfeld bedoeld als ode aan de fans, en daarmee een verwachte live-kraker. Tien nummers in een speelduur van 37 minuten is anno 2023 misschien wat karig, zeker omdat er geen enkele versie te verkrijgen is met ook maar iets extra's. Qua kwaliteit is er echter op We Shall Remain niks aan te merken. Hooguit dat het album net wat te veel lijkt op de voorganger, en er weinig verrassends te beleven is. Hopelijk bewaart Eleine dat voor een opvolger; het betreft hier immers een nog altijd relatief jonge metalband.

Madeleine Liljestam - vocals

Rikard Ekberg - guitars, vocals

Filip Stålberg - bass

Jesper Sunnhagen - drums