Loading...

Astral Sleep - We Are Already Living In The End Of Times

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-09-2023

Tracklist

01. We Are Already Living in the End of Times
02. Torment in Existence
03. Invisible Flesh
04. The Legacies
05. Time Is
06. Status of the Soul

We Are Already Living In The End Of Times is getuige van de apocalyps zoals deze zich manifesteert, en onderzoekt de gedachten en gevoelens die naar voren komen in het licht van de ondergang. Waarom is dit gebeurd? Wat kunnen we eraan doen? Hoe moeten we ons erover voelen? Moeten we ons zorgen maken? Maakt het zelfs uit? Het album volgt krachtige scènes van vernietiging, verlies en wanhoop, maar ook van bevrijding, zelfrealisatie en existentiële verlichting.

Met het vorige album Astral Doom Musick (2020) vestigde Astral Sleep hun nauwkeurige genre-definitie als de naamgenoot van het genoemde album. Met de nieuwe, vierde full-length blijft de band evolueren binnen deze muzikale termen. Astral Sleep heeft dus de afgelopen jaren behoorlijk wat geluidsveranderingen ondergaan. Van oorsprong een doom-death metalband met een dik doomgeluid, met een lo fi productie, maar ook gothic en psychedelische invloeden. In de loop van de tijd zijn de death-invloeden vrijwel volledig verdwenen, en gaat het meer richting gothic en psychedelica.

De soundscape van het nieuwe album resoneert de onmetelijkheid van de geportretteerde apocalyps. Onder de golven van verpletterende gitaren dreunen de drums en de bas, als vulkanen die uitbarsten onder de oceanen, en daarboven glijden de etherische lead-gitaren en synthesizers, terwijl de krachtige zang de lucht verbrijzelt en de aarde doet trillen. Degenen die het vertrouwde doomdeath-geluid verwachtten zullen mogelijk teleurgesteld zijn, maar dat maakt van We Are Already Living In The End Of Times nog geen slecht album.

Sowieso is de muziek van Astral Sleep in de basis nog altijd log en traag. Het grote verschil zit 'm er wat mij betreft in, dat er nog meer sfeer is toegevoegd. Zo vind ik opener en titelnummer We Are Already Living In The End Of Times een prachtig treurig nummer, gedragen door een deprimerende combinatie van zang en de lead-gitaar. Voorzien van samples en ambient fragmenten gebeurt er nog best veel; een en ander doet sterk verhalend aan. Ik denk dat Invisible Flesh het meest beantwoord aan de roep om het verleden, zijnde het meest rauwe nummer van de plaat. Daarentegen leunt The Legacies - zeker in het begin - behoorlijk op een gothic / new wave-geluid, terwijl er gaandeweg wel erg rustige scenes voorbij komen.

Ook in de laatste twee tracks Time Is en Status Of The Soul horen we vooral een mix van zalvende psychedelica en meer spaarzame ruigere uitspattingen - al blijven die laatste dus wel onderdeel uitmaken van Astral Sleep's muziek. Ik vind het een erg gave mix, en beschouw het als het beste van twee werelden: psychedelische doom. Prachtig toch?

Jaakko Oksanen - Bass

Rolle Heinonen - Guitars, Keyboards

Markus Heinonen - Vocals, Guitars

Jiri Pyörälä - Drums